AUTOR B.K.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

6. SRPNJA 2012. 14:34h

Makedonski ministar vanjskih poslova u posjetu HGK

Foto

Zagreb
0

Tekst

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki danas je posjetio Hrvatsku gospodarsku komoru te se susreo s predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i predstavnicima hrvatskih tvrtki.

Cilj je ovog susreta bila razmjena iskustva o gospodarskoj suradnji Makedonije i Hrvatske te ulazak Hrvatske u Europsku uniju i koje promjene samo pristupanje nosi za te dvije zemlje. 

Vidošević je naglasio kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju donosi velike promjene na tržištu regije i da je nužno da zemlje međusobno nađu način kako bi što manje osjetili moguće negativne posljedice koje će proisteći istupanjem RH iz članstva u Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Nikola Poposki pozdravio je prisutne i naglasio kako je izuzetno bitno da se svakodnevno razgovara i sluša gospodarstvenike jer jedino na taj način možemo pokušati savladati tešku tržišnu situaciju pod nazivom globalna kriza u kojoj su se našle sve zemlje. Rekao je kako niti jedna zemlja u regiji nije dovoljno velika da nastupa sama te je nužno naći način kako bi međusobno bili što bolji partneri. "Europska unija je veliki tržišni izazov i naša su gospodarstva povezana te će biti ključno odrediti kako ćemo dalje surađivati. Makedonija je otvoreno tržište i svaka je suradnja dobrodošla", kazao je ministar vanjskih poslova Nikola Poposki.

Nakon uvodnog dijela susreta, predstavnici naših kompanija naveli su svoja iskustva suradnje s makedonskim tvrtkama. Većina je sudionika izrazila zadovoljstvo suradnjom, no i upozorila na neke probleme s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju. 

Prema podacima za 2011. godinu, ukupna je robna razmjena RH i Makedonije iznosila 216,2 milijuna eura, što je u odnosu na 2010. godinu povećanje od 13 posto. U prva četiri mjeseca 2012. godine RH su posjetila 3404 makedonska turista ili 12,2 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Oni su ostvarili 7785 noćenja, što je 15,8 posto manje nego u prva četiri mjeseca 2011. godine.