14. LIPNJA 2013. 10:49h

MLADI HNS-a POVODOM ZAGREB PRIDE-a 'Za ponos, a ne strah'

Foto

Zagreb
4

Tekst

Mladi HNS-a medijima su poslali priopćenje povodom Zagreb Pridea.

Objavljujemo ga u cijelosti:

Mladi HNS-a ovim putem izražavaju svoju podršku Zagreb Pride-u koji se održava u subotu, 15. lipnja. Za Mlade HNS-a sloboda svakog pojedinca neupitna je vrijednost, a Zagreb Pride manifestacija čiji je cilj – slaviti slobodu svakog građanina, bez obzira na njegovu spolnu orijentaciju. Promicanje građanskih sloboda u demokraciji konstantni je proces razvoja otvorenog društva u kojem mora biti mjesta za svakoga. 

Nažalost, u posljednje vrijeme svjedoci smo svojevrsne konzervativne revolucije koja se najočitije izražava kroz zahtjev za ustavno definiranje braka kao zajednice muškarca i žene, a koja je logistički podržana od određenih nevladinih inicijativa. Time, naravno, ne dovodimo u pitanje slobodu izražavanja i javnog djelovanja svake osobe i interesne skupine, već ističemo da demokracija ne znači samo volju većine, već i postojanje ustavnih jamstava individualnih sloboda te ograničenja političke moći nad građanima. Zakoni i ustavne odredbe dobri su ukoliko su opći i jednaki za sve. Ipak, pojedine inicijative uvele bi čak i ustavnu diskriminaciju, uz već postojeću zakonsku diskriminaciju građana, s obzirom da definicija braka kao zajednice muškarca i žene već postoji u Obiteljskom zakonu.

Mi vidimo brak kao jednako pravo svih građana, a ne samo nekih. Ovim putem Mladi HNS-a žele još jednom istaknuti kako će se uvijek boriti za prava svih, ne samo nekih. 

Za ponos, a ne strah.