AMANDMANI NA GUP:

21. LIPNJA 2007. 14:42h

Na Laništu gradnja iznad 9 katova

Tekst

Moći će se graditi stambeno-poslovni objekti bez urbanističko- arhitektonskog natječaja. Trigranit je već ranije tražio takvu promjenu.

Prema novim amandmanima na području prostora Blato Lanište biti će dopuštena gradnja i iznad 9 katova, te se omogućuje izgradnja stambeno-poslovnih objekata, a za to područje neće biti potrebna ni provedba urbanističko-arhitektonskog natječaja.

Nova trgovačka i stambena zona 

- Budući da uvodimo Arenu i trgovački centar na područje moramo građanima omogućiti i sadržaje. Dajemo bonus kako bi potakli razvitak, ne samo trgovačke, nego i stambene zone - rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice poglavarstva pročelnik za prostorno planiranje Ivica Fanjek.

Prilikom donošenja konačnog prijedloga GUP-a, Trigranit koji će na Laništu graditi Arenu Zagreb i trgovački centar, podnio je zahtjev za ovakvim izmjenama, kako bi mogao graditi poslovno- stambeni kompleks, no ta mu je zamolba odbijena.

Nije zbog Trigranita

Na pitanje novinara da li je ovakva promjena uvedena radi Trigranita, Fanjek je odgovorio kako se ovakvim mjerama želi privući općenito investitore u taj dio grada.

- Ako želimo potaknuti investitore, nećemo to naravno činiti nekim represivnim mjerama već ćemo im olakšati pristup kako bi se napravio cijeli ansambl sadržaja na tom području - rekao je Fanjek napominjući kako je Lanište krenulo s izgradnjom kao i Malešnica koja je sada gotova, dok je Lanište stalo.

Po stanovniku 3 kvadrata parka

Među ostalim amandmanom je u GUP dodana i obveza kod izgradnje novih stambenih objekata po kojoj će investitori od sada morati voditi brigu o osiguravanju tri metra kvadratnih parkovne površine po stanovniku.

- Kada se uračuna Medvednica i rijeka Sava, Grad Zagreb ispada jako bogat što se parkovnih površina tiče. No mi želimo uvesti više parkova u središte grada - rekao je Fanjek.