28. RUJNA 2012. 20:28h

Obilježavanje Svjetskog dana srca na Cvjetnom trgu

Foto

Zagreb
0

Tekst

U povodu obilježavanja svjetskog Dana srca u subotu 29.rujna na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 10 do 13 sati održat će se javnozdravstvena akcija i zabavno edukativni program „Dođite na ples!“ u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Zaklade Hrvatska kuća srca, Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu akcije svi građani moći će se pridružiti programu i zaplesati uz Vesnu Mimicu, Zagrebačke mažoretkinje i Zagrebački plesni savez, a s predstavnicima Medicinskog fakulteta u Zagrebu krenuti na brzo hodanje po gradskim ulicama.

Također, u sklopu akcije moguće je besplatno izmjeriti razinu kolesterola i glukoze u krvi, indeks tjelesne mase kao i sastav tijela te izmjeriti krvni tlak Omron tlakomjerima, a za sva pitanja ili savjete moguće je obratiti se liječnicima i nutricionistima.

Ovogodišnje obilježavanje Dana srca osobito je posvećeno ženama i djeci. Iako je mit da od srčanožilnih bolesti umiru samo muškarci i osobe starije životne dobi, podjednako obolijevaju i umiru žene kod kojih je rizik ozbiljno podcijenjen.

U prošloj godini u Hrvatskoj su od posljedica srčanožilnih bolesti umrle 24. 841 osobe, a od toga 14. 319 žena. Riziku od kardiovaskularnih bolesti izložena su i djeca, a razlog tome mogu biti nezdrava prehrana, nedovoljna tjelovježba i pušenje.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama svijeta te se procjenjuje se da će do 2030. godine 23,6 milijuna ljudi umirati od ovih bolesti. U Europi su odgovorne za 4,3 milijuna smrti godišnje.

Svjetski dan srca u Hrvatskoj se obilježava na poziv Svjetske kardiološke federacije. Osim u Zagrebu, Dan srca bit će obilježen u još 25 hrvatskih gradova u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo i udrugama bolesnika.