STARI SUD PREGLOMAZAN

28. RUJNA 2007. 14:57h

Odvajanje kaznenog i građanskog suda u Zagrebu

Tekst

Ministrica Lovrin rekla je kako će se ovim odvajanjem, najvećeg suda u Hrvatskoj, osigurati učinkovitija sudska uprava i bolja organizacija.

Zagrebački Općinski sud, čiji građanski i kazneni odjel već godinu dana rade na različitim adresama od ponedjeljka će se i službeno razdvojiti u dva pravosudna tijela - Općinski građanski i Općinski kazneni sud u Zagrebu.

Zadnjeg radnog dana jedinstvenog Općinskog suda u Zagrebu oba odjela posjetila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin koja je istaknula kako vjeruje da će se razdvajanjem najvećeg suda u Hrvatskoj osigurati učinkovitija sudska uprava i bolja organizacija sustava.

"Bivši sud bio je preglomazan i bilo je teško voditi poslove", kazala je ministrica dodajući da je taj sud imao velik broj zaostataka, ali i najveći priljev novih predmeta.

Podsjetila je da su odvojeni Građanski i Kazneni sud ustrojeni izmjenom Zakona o sjedištima sudova iz kraja 2005. te da je odluka o početku rada donesena kada su se stekli prostorni, kadrovski i organizacijski uvjeti.

Općinski građanski sud radit će u Ulici Grada Vukovara 84, gdje se nalaze parnični i izvanparnični odjel. Zemljišnoknjižni odjel ostaje u Ulici Hrvatske bratske zajednice, a dio izvanparničniog odjela u Vodnikovoj 14.

Općinski kazneni sud, unutar kojeg postoje Kazneni odjel i Odjel za mladež nalaze se na križanju Selske i Ilice, kompleksu budućeg Trga pravde, stvorenom nakon preuređenja bivših vojarni.

Na adresi Ilica 207 od ponedjeljka će se izdavati i potvrde o kažnjavanju, odnosno vođenju kaznenih postupaka.