15. LIPNJA 2012. 17:55h

Predstavljen turistički vodič `Dekodiraj Medvednicu`

Foto

Zagreb
0

Tekst

Prvi istraživački turistički vodič po zagrebačkoj Medvednici "Dekodiraj Medvednicu!" predstavljen je danas u tom parku prirode .

V.d. ravnateljica Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Snježana Malić-Limari istaknula je da se izdavanjem vodiča posjetiteljima nastoji približiti vrijednosti Medvednice kako bi ih uključili u njihovu zaštitu. Izrada vodiča čiji su autori Vida Ungar, Snježana Malić-Limari, Daniel Lacko i Čedo Josipović, trajala je tri godine.

"Vodič iz brocaka, kako ga od milja zovemo, knjiga je s vrlo osobnim pristupom - vodi vas kamo želite i tempom kojim želite, priča vam medvedničke priče i događaje na mjestima na kojima su se i odvili, postavlja vam pitanja i pomaže da pronađete odgovore te zajedno s vama otkriva brojne tajne koje krije naša šumovita planina", naglasila je Malić-Limari.

Vida Ungar kazala je da je vodič "pomalo neobičan". "Umjesto korica ima torbicu ili brocak, da ga se može nositi preko ramena i da uvijek bude pri ruci. Umjesto poglavlja ima slojnice ili izohipse, da se u njemu može lakše snalaziti. Njegove se stranice ne čitaju po redu, nego napreskokce, a njegova karta ujedno služi i kao igraća ploča. Kada uz ovaj vodič krenete u obilazak Medvednice, otkrivat ćete je korak po korak, karticu po karticu, na terenu pronalazeći tragove koji će vas voditi dalje", istaknula je Ungar.

Drugi je dio vodiča koncipiran klasičnije, u njemu se nalaze priče o Medvednici, o njezinoj prošlosti i sadašnjosti, njezinom prirodnom i kulturnom bogatstvu, njezinim stijenama i njezinim ljudima. "Posebno je opisano i 11 destinacija koje svakako preporučamo da posjetite, a tu ćete pronaći i praktične informacije o ugostiteljskim objektima i drugim sadržajima Parka prirode Medvednica", dodala je.

U Parku prirode Medvednica turizam se počeo razvijati u drugoj polovici 19. stoljeća s promjenom načina življenja i širenjem Zagreba. Počela se razvijati infrastruktura za posjetitelje kao što su planinarske staze, planinarski domovi, skloništa, ceste, osnivana su različita društva, a skoro 150 godina kasnije ta ista infrastruktura ima dodanu vrijednost, vrijednost kulturne materijalne i nerijetko nematerijalne baštine.

Danas se Park prirode Medvednica nalazi u milijunskom okruženju (grad Zagreb i Zagrebačka županija te Krapinsko zagorska županija). Park prirode Medvednica godišnje posjeti nešto više od milijun posjetitelja. (Hina)