9. SVIBNJA 2012. 15:06h

Pusić: Hrvati više cijene vrijednosti EU nego narodi u starim članicama

Vesna Pusić

Foto

Zagreb
0

Tekst

U povodu Dana Europe Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba organizirala je prigodnu akciju na relaciji Cvjetni trg – Bogovićeva – Trg bana Jelačića.

Potpredsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, potpredsjednik HNS-a i ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, predsjednik GO HNS-a Grada Zagreba Dragan Kovačević, HNS-ovi saborski zastupnici Sonja König, Igor Kolman i Ivica Mandić i brojni članovi stranke građanima su dijelili letke s informacijama o prednostima i izazovima hrvatskog članstva u Europskoj uniji. Na prigodno postavljenom štandu građani su sudjelovali u kvizu o poznavanju Europske unije te su najboljima uručeni pokloni.

Vesna Pusić ukazala je na iznimnu važnost Dana Europe, koji predstavlja pobjedu nad fašizmom i model kojim je Europska unija svojim članicama osigurala trajan mir.

„To je vrijednost koju mi danas možda i bolje prepoznajemo i znamo cijeniti nego ljudi u starim zemljama članicama, jer u svom životnom iskustvu većina njih nema ono što je alternativa trajnom miru“, rekla je Pusić.

Istaknula je kako Hrvatska prvi put ovaj dan slavi kao zemlja sa završenim pregovorima i sporazumom o pristupanju ratificiranim u osam zemalja članica te s očekivanjima da će se do ljeta to dogoditi u otprilike polovici članica.

Pusić je poručila i kako je informiranje građana o Europskoj uniji trajan zadatak jer, prema njenom mišljenju, građani nisu dovoljno informirani. Ocijenila je da treba pojačati komunikaciju i osjećaj zajedništva, ali i vlasništva.

„Našim građanima u ovom trenutku ne pripada samo Hrvatska, pripada im Europa. To je njihova Europa. Treba pojačati taj osjećaj da je nešto tvoje i da tamo imaš zagarantirana prava, mogućnost poduzetničkih, obrazovanih i drugih inicijativa. To je ono što treba približiti ljudima, a naročito mladima“, zaključila je Pusić.