Autor: Vesna Gubo AUTOR Vesna Gubo
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

21. LISTOPADA 2013. 18:54h

Sve veći interes građana za najam gradskih stanova

Foto

Zagreb
0

Tekst

Interes za najam gradskih stanova u Zagrebu premašuje kapacitete stambenog fonda kojim grad raspolaže. Trenutno 2101 podnositelj zahtjeva čeka na rješavanje stambenog pitanja, doznajemo iz Gradske uprave.

Da je potražnja velika, pokazuje i vrlo dobar interes građana za stanove u Sopnici Jelkovec gdje je trenutno iznajmljeno 554 stana na period od pet godina, s mogućnošću produljenja najma, ali ne i otkupa budući da stanovi još uvijek nisu u vlasništvu grada.

Grad Zagreb je uzeo u najam od Zagrebačkog holdinga 1300 stanova koje daje u podnajam, te će nakon 15 godina postati vlasnik istih, a u tijeku su pregovori o uzimanju u desetogodišnji najam preostalih 581 stanova na lokaciji Novi Jelkovec u Sesvetama, koje bi Grad Zagreb preuzeo u posjed do kraja 2013.

Ukoliko prijedlog prođe u Gradskoj skupštini, najamnina stanova potpisivala bi se sa zainteresiranim građanima na razdoblje od pet godina čime se za dvije godine produžuje dosadašnji rok, a u ponudi bi se našli i stanovi oduzeti prijašnjim vlasnicima za jugoslavenske komunističke vladavine za koje još nije dovršen postupak povrata oduzete imovine.

Većina tih stanova išla bi u javni najam, dok bi se jedan dio dodjeljivao prema postojećoj gradskoj listi podnositelja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje pri čemu bi prioritet imali socijalni slučajevi.