AUTOR B.K.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

5. SRPNJA 2012. 14:20h

Tajne degustacije piva predstavljene u Etnografskom muzeju

Foto

Zagreb
0

Tekst

U Etnografskom muzeju Zagreb u održana je degustacija piva u sklopu izložbe Idemo na pivo!. Degustaciju je vodila Valentina Belavić, rukovoditeljica Odjela osiguranja kvalitete Karlovačke pivovare koja je posjetiteljima objasnila kako se i zašto pivo degustira.

''Degustacija je najstariji način kontrole piva. Pivo sadrži više od 700 komponenti okusa i mirisa, a samo se neke od njih mogu analizirati uz pomoć uređaja. Čovjek je puno osjetljiviji na neke komponente i bolje ih prepoznaje nego instrumenti, pa se zbog toga pivo mora degustirati'', istaknula je Valentina Belavić.

Degustacija piva složen je proces, a degustatori su posebno obrazovane i trenirane osobe. Profesionalno, pivo se degustira u tamnim čašama kako bi se spriječilo da vizualni doživljaj (boja piva i pjene) utječu na miris i okus piva. ''Čašu u kojoj se degustira pivo treba rukom poklopiti i lagano promiješati kako bi komponente koje čine miris prešle iz tekuće u plinovitu fazu. Pivo se zatim pomiriši, a degustatori na taj način dobiju mnogo važnih informacija o mirisu piva – primjerice, je li miris sumporast, hmeljni ili voćni. Zatim slijedi klasična degustacija. Kada se pivo degustira, mora se progutati jer se osjetilni pupoljci za gorčinu nalaze na zadnjem dijelu jezika. Gutanjem piva najbolje se osjeti gorčina, jedna od glavnih karakteristika piva'', objasnila je Belavić.

Posjetitelji su degustirali četiri piva iz portfelja Karlovačke pivovare: Karlovačko svijetlo, Heineken, Karlovačko Radler grejp i Edelweiss Snowfresh. 

Sljedeća aktivnost je predavanje Mladena Klemenčića o pivskim vrstama u Europi. Predavanje će se održati u srijedu, 11. srpnja s početkom u 18 sati u Etnografskom muzeju Zagreb.

Trajanje izložbe Idemo na pivo! je produženo i izložba ostaje otvorena do 20. kolovoza.