PEDIJATRI UPOZORAVAJU

22. SVIBNJA 2008. 12:59h

Bebe mlađe od 6 mjeseci ne smiju piti vodu

Foto

Život
0

Tekst

Voda bi kao piće trebala biti potpuno izostavljena kod beba mlađih od šest mjeseci, a pri velikim vrućinama smiju im se dati male količine.

Bebe mlađe od šest mjeseci ne bi smjele piti vodu, upozoravaju liječnici s John Hopkins dječjeg centra u Baltimoreu. Tako male bebe, piju li previše vode, mogu razviti stanje koje je vrlo opasno, a naziva se trovanje vodom, piše Reuters.

- Čak i kad su bebe jako male, imaju snažnu želju za tekućinom. Međutim, ono što djeca mlađa od šest mjeseci trebaju piti kad su žedna je majčino mlijeko ili posebnu hranu za bebe – tvrdi dr. Jennifer Anders, pedijatrica.

Zbog toga što bebini bubrezi nisu dovoljno razvijeni, previše vode uzrokuje otpuštanje viška natrija i previše vode iz tijela. Gubitak natrija utječe na moždanu aktivnost, a 'trovanje vodom' može izazvati razdražljivost, vrtoglavice i druge psihičke promjene. Neki od simptoma su niska tjelesna temperatura, napadaji i nadutost te otekline lica.

Voda bi kao piće trebala biti potpuno izostavljena kod beba mlađih od šest mjeseci, a pri visokim temperaturama smiju im se dati samo jako male količine.