26. LISTOPADA 2011. 11:37h

Broj liječenih žena s osteoporozom u svijetu pao za 50 posto!

Kosti šake

Foto

Život
0

Tekst

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od osteoporoze, a Hrvatsko društvo za osteoporozu naziva ju i “tihom epidemijom”, izvještava GFK Hrvatska.

Kao što je slučaj kod većine bolesti koje primarno pogađaju stariju populaciju, broj oboljelih od osteoporoze u svijetu raste i očekuje se daljnji rast, primarno zbog starenja populacije izazvanog niskim natalitetom i prosječno duljim životom. Kako je starenje populacije prisutno i u Hrvatskoj, kao i rast prevalencije mnogih drugih bolesti koje se javljaju u trećoj dobi, očekivao bi se i rast broja oboljelih s osteoporozom.

Usprkos očekivanju, istraživanje GfK Record.Scan pokazalo je da je broj liječenih pacijenata s osteoporozom u razdoblju između 2008. i 2011. pao za 50%! Naime, broj liječenih pacijenata je prema procjeni iz ovog istraživanja 2008. iznosio 162.000, dok 2011. iznosi samo 78.000. Ovakav pad broja liječenih pacijenata najvjerojatnije je posljedica lošije dijagnosticiranosti osteoporoze. Istraživanje je provedeno u razdoblju lipanj – srpanj 2011. metodom analize podataka iz liječničkih kartona pacijenata, na stratificiranom uzorku 100 liječnika opće prakse, reprezentativan prema regijama, veličini naselja i broju osiguranika. Prevalencijski uzorak ima 20.000 pacijenata.