BOLEST BROJNIH LICA

18. LIPNJA 2008. 20:58h

Celiko centar - prvi centar za celijakiju

Foto

Život
0

Tekst

U Zagrebu je otvoren Celiko centar, prvi centar za celijakiju u Hrvatskoj gdje će oboljeli dobivati sve potrebne informacije i stručnu pomoć

Hrvatsko društvo za celijakiju je u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo otvorilo u Zagrebu Celiko centar, prvi centar za celijakiju u Hrvatskoj. Odsad će u Tomašićevoj 10 biti središnje mjesto sveobuhvatne podrške osobama koje boluju od celijakije, doživotne bolesti kojoj je jedini lijek bezglutenska zdravstvena dijeta. No, s takvom dijetom se ne smije započeti prije dijagnosticiranja bolesti jer to može zamaskirati pravo stanje i omesti postavljanje točne dijagnoze celijakije. Zbog varljive slike ove bolesti, često je se naziva bolešću brojnih lica ili "kameleonskom" bolešću.

Iako su zasad u Celiko centru predviđena predavanja i radionice, u prostoru od 207 metara kvadratnih na tri etaže bit će organizirana kuhinja s bezglutenskim jelima i klupska zalogajnica. Zatim će se održavati tečajevi pripreme hrane, kao i edukacijske radionice, a omogućit će se i savjetovališta liječnika, dijetetičara i terapeuta bezglutenske prehrane. Također, u Celiko centru će se četvrtkom od 16 sati moći kupiti po najpovoljnijim cijenama u gradu specijalizirani bezglutenski proizvodi poput raznovrsnog bezglutenskog brašna i proizvoda od njih, lijepka za elastičnost tijesta, grickalica i drugih bezglutenskih proizvoda.

Šest od sedam oboljelih ne zna da ima celijakiju

Kako je rekla Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju, otvorenjem Celiko centra tijekom "Tjedna svjesnosti o celijakiji" (14. - 21. lipnja) nastojali su podići razinu svijesti o ovom rijetko prepoznatom zdravstvenom problemu. Naime, čak šest od sedam oboljelih ne zna da ima celijakiju, bolest brojnih lica koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten. Točnije, bjelančevinu koja se nalazi u žitaricama: pšenici, raži i ječmu čija je posljedica tipična glutenska enteropatija koja kod nekih osoba izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.

- Sluznica tankog crijeva nestaje, crijevne resice postaju tanje, bolesnici imaju probavne smetnje i dolazi do pomanjkanja osnovnih tvari potrebnih organizmu za normalan rad, pada imuniteta te do raznih smetnji. Inače, bolest zahvaća sve dobne skupine, može se javiti već kod male djece, ali i kod odraslih. Najvažnije pravilo je biti na bezglutenskoj dijeti, a to znači da treba izbaciti iz prehrane sve namirnice koje i u najmanjoj količini sadrže gluten, objasnila je Ružica Lah.   

Celijakija se najčešće javlja kod dojenčadi kad dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten. Uobičajeni vidljivi znakovi su: povraćanje, povećan trbuh, proljev, zatim obilna i zaudarajuća stolica, mrzovoljnost, mlitava muskulatura i umor. Kod djece starije dobi još se javljaju težina ispod norme starosti i nizak rast, dok su kod odraslih prisutna slabokrvnost, bolest kostiju, problemi probavnog trakta i bolesti trbuha. No, različiti simptomi bolesti mogu dugotrajno biti skriveni i neprepoznati. U većine odraslih pacijenata celijakija se dijagnosticira dok obavljaju pretrage zbog sumnje na neke druge bolesti.

Biopsija tankog crijeva jedina je sigurna pretraga koja sa sigurnošću dijagnosticira celijakiju za koju su navodno krivi geni daljnih predaka. Celijakija je puno češća u skandinavskim zemljama nego u Europi, a skoro da je nema u zemljama Azije i Amerike. Prema europskim istraživanjima, u općoj populaciji na 100 osoba jedna boluje od te bolesti, pa po toj statistici u Hrvatskoj možemo očekivati da oko 45.000 osoba ima celijakiju. Zato je, istakla je gđa Lah, neophodna točna informiranost bolesnika o samoj bolesti i terapiji. Uvelike će pomoći upućivanje na Udrugu za celijakiju gdje će dobiti svu konkretnu pomoć u provođenju bezglutenske prehrane. Također, oboljelog treba savjetovati i o pravu na specijalno bezglutensko brašno koje se nalazi na listi ljekova HZZO-a.   

Sumnjate na celijakiju?

Potrebno je učiniti testiranje krvi na sljedeća antitijela:

- IgA protutijela (ukupna u serumu)

- EMA (antiendomizijska protutijela)

- Anti tTg ( protutijela na tkivnu transglutaminazu)

Pretrage možete napraviti u biokemijskim laboratorijima: Zagreb- Klinika za dječje bolesti, Klaićeva 16; KBC Rebro, Kišpatićeva 12; Klinika Sestre milosrdnice, Vinogradska 29; Kliničke bolnice: Osijek, Rijeka, Split.

Moguće je učiniti i brzi test anti tTg antitijela iz kapi krvi u Celiko centru četvrtkom od 16 do 19 sati kad je uredovni dan centra ili kupiti kućni test za 150 kuna.   

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!