AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

22. TRAVNJA 2012. 11:08h

Dijamantna obljetnica: Kraljica Elizabeta II. slavi 60 godina na tronu

Foto

Život
1

Tekst

 

Britanska vladarica, kraljica Elizabeta II., doista ima razloga za slavlje.

Svoj 85. rođendan proslavila je lani, a ove godine obilježava tzv. dijamantnu obljetnicu - 60 godina na tronu. Iako je službeno okrunjena tek na ljeto 1953. Elizabeta je vladavinu preuzela nakon smrti oca, Georgea VI (po kojem je snimljen film Kraljev govor), a njezinih šest desetljeća kraljevanja nadmašila je samo kraljica Victoria sa 63 godine i 7 mjeseci na tronu.

Kraljica Elizabeta od preuzimanja vlasti omiljena je u narodu, a jedini veći pad popularnosti doživjela je nakon smrti Lady Diane, kada se s obitelji povukla na imanje u Balmoralu i nije davala izjave za javnost, niti pružila utjehu shrvanom narodu. Poznata po svojoj suzdržanosti, ali i snažnom osjećaju obaveze prema svojim dužnostima monarha, odličan prikaz njezinog života (i burnog perioda nakon Dianine smrti) dala je Helen Mirren u filmu Kraljica iz 2006. godine.

Elizabeta je u braku sa princom Philipom, u kojeg se zaljubila sa samo 13 godina, od 1947. godine. Philip se radi Elizabete odrekao svoje titule princa Grčke i Danske, prezimena, kao i pravoslavne vjere, a danas imaju četvoro djece. Suzdržana i skromna, Kraljica je prvi dio života provela u prekrojenoj odjeći svoje majke (tkanine su bile oskudne tijekom rata), a od 1950-ih ima vlastitog krojača na raspolaganju.