PREHRANA

2. TRAVNJA 2007. 18:29h

Dijeta za smanjenje masnoća u krvi

Tekst

Mirjana Tonković, biotehnolog, odgovara na pitanje čitatelja što treba jesti da bi se smanjio udio masnoće u krvi.

Pitanje: Što trebam jesti da bi mi se smanjila razina masnoće u krvi? Luka, Split

Odgovor:

Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja

Hrana koja se preporuča: obrano mlijeko, nemasni sirevi, nemasni fermentirani mliječni proizvodi, bjelanjak. Hrana koja se može jesti: polumasno mlijeko, sirevi s malo masnoća, mliječni napitci s malo mliječne masnoće. Oprez s mliječnim masnoćama (do 1,5% MM).
Hrana koju treba izbjegavati: punomasno mlijeko, vrhnje, punomasni sirevi.

Žitarice

Hrana koja se preporuča: sve integralne žitarice i njihovi proizvodi, osobito ječam, zob, raž i riža.
Hrana koju treba izbjegavati: pržena tijesta, lisnata tijesta. Oprez s ugljikohidratima, unosite onoliko koliko možete potrošiti.

Juhe

Hrana koja se preporuča: bistre juhe od mesa ili povrća, riblje juhe.
Hrana koju treba izbjegavati: guste, krem i masne juhe.

Riba i plodovi mora

Hrana koja se preporuča: sva bijela i plava riba (s roštilja, kuhana, dimljena, skinute kože npr. sa srdela) Hrana koju treba izbjegavati: ikra, kavijar, riba pržena u neprikladnom ulju, kozice, rakovi, lignje, hobotnica, sipa.

Meso i mesne prerađevine

Hrana koja se preporuča: puretina, piletina, teletina, divljač, kunić, mlada janjetina. Hrana koju treba izbjegavati: patka, guska, sva vidljivo masna mesa, kobasice, salame, mesne pite, paštete, koža peradi, slanina.

Povrće i voće 

Hrana koja se preporuča: svježe i smrznuto povrće, posebno mahunarke (grah, leća, grašak, mahune), krumpir kuhani, svježe i sušeno voće. Hrana koju treba izbjegavati: krumpir i povrće prženo u neprikladnom ulju ili masti, čips, zasoljeno konzervirano povrće, soljeni oraščići, indijski oraščići.

Kolači i slastice

Hrana koja se preporuča: kuhane slastice, voćni kolači s malo masnoća, makrobiotički kolači. Hrana koju treba izbjegavati: sladoled i puding od punomasnog mlijeka, preljevi na bazi vrhnja ili maslaca, čokolada, industrijski kolači i keksi.

Napitci

Hrana koja se preporuča: čaj, bezalkoholna pića i voda. Hrana koju treba izbjegavati: čokoladni napitci, bezalkoholna zaslađena pića.

Začini, preljevi

Hrana koja se preporuča: začinske trave, mirodije. Hrana koju treba izbjegavati: masni preljevi za salatu, majoneza i sl.

Napomena

Hrana koja se preporuča: ima malo masnoća i puno vlakana, redovito se nalazi u prehrani. Hrana koja se može jesti u umjerenim količinama sadržava nezasićene masti ili manje količine zasićenih masti. S obzirom na to da se radi o dijeti s malo masti, ova je hrana dopuštena u malim količinama.

Hrana koju treba izbjegavati: sadrži dosta zasićenih masti ili kolesterola.