17. SVIBNJA 2013. 10:03h

FOTO: SLUČAJNO IZUMLJENA Coca-Cola kroz povijest

Foto

...
0

Tekst

Coca-Cola je danas jedan od najpoznatijih svjetskih brandova s povijesti dugom više od sto godina. Sa sigurnošću se može reći da ne postoji osoba koja nije čula za ovo tamno gazirano piće specifičnog slatkastog okusa. Izumljena je 1886. godine, a autor je dr. John Pemberton. Njezina je formula jedna od najvećih svjetskih tajni. Zanimljivo je da je nastala posve slučajno. Naime, 8. svibnja 1886., u svom dvorištu u gradu Atlanti, farmaceut dr. John Pemberton kuhao je u bakrenom loncu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio Coca-Colu, ali koja nije bila gazirana. Uskoro je saznao da, kako bi piće bilo gazirano, treba dodati ugljični dioksid.

Zanimljivo je da je limenka crvene boje, koja je danas simbol Coca-Cole, nastala kao "oruđe rata". Dogodilo se to u vrijeme izmjena u Koreji gdje je bilo nemoguće slanje Coca-Cole u staklenim čašicama kako se dotada pakirala. Godinu dana kasnije tvrtka pretstavlja potpuno novo pakiranje: limenku koja se otvara bez otvarača, jednostavnim pritiskom prsta.

Više pogledajte u fotogaleriji

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!