DONOSIMO PONUDE IZ TRGOVINA

2. TRAVNJA 2009. 07:50h

Gdje kupiti kvalitetan i povoljan laptop?

Tekst

Prodavaonice informatičkom opremom otkrivaju najskuplja i najpovoljnija prijenosna računala te najprodavanije brendove.

Dosadilo vam je lupati po kućištu kompjutera, jer baš svaki puta kada poželite nešto raditi na njemu, on se zamrzne i odbija biti poslušan? Vjerojatno vam je savršeno jasno kako bi trebalo staru 'kantu' zamijeniti novom i bržom, ali cijelo vrijeme čekate na neka sniženja ili pad cijena. Mi vam donosimo pregled računala koja vam neće otkazati poslušnost.

Odlučili smo se istražiti što nudi tržište prijenosnih računala, pa smo odabrali nekoliko većih prodavača te iz ponude izdvojili najskuplje i najpovoljnije računalo, ali i najprodavanije.

Iako smo navikli na kupnju računala iz inozemstva, Hrvatska svoga konja za trku itekako ima, i to od 2001. godine, otkad je Končar počeo proizvoditi "consumer" računala.

Upoznajte Nelu i Ninu

-.-Končar-.-Nina, prijenosno računalo iz ponude Končara
Nina, prijenosno računalo iz ponude Končara
Photo Končar  
Ivan Polojac iz Končara rekao nam je kako kupci najčešće traže kvalitetu, jamstvo i izdržljivu bateriju. Upiti glede hardvera, tvrdi Polojac, obično su usmjereni spram procesora, radne memorije i veličine hard diska. Končar je osmislio model "Nina" koji je zamišljen kao pokretna multimedijska radna stanica temeljena na Intelovoj Montevina platformi, a pokretana je Intel T9400 procesorom. Početnih dva GB brze DDR3 memorije i hard disk najmanje veličine 250 GB trebai bi zadovoljiti svakog korisnika. Brzina vrtnje podešena je na 7200 okretaja u minuti, a u paketu dolazi s nVidia 9600GT grafičkom karticom s 512 megabajta vlastite memorije. Cijena ove 'zvjerke' je 10 858 kuna.

Ako tražite nešto povoljnije, možete se odlučiti za Nelu. Nela je Konačarov najjeftiniji i ujedno najprodavaniji laptop. Za 2999 kuna dobit ćete dvojezgreni Intelov procesor, gigabajt radne memorije, hard disk kapaciteta 120 GB. Nela dolazi u dvije inačice, različite po veličini zaslona. 2999 kuna platit ćete Nelu sa 14,1 inčnim zaslonom, a Nelu sa 15,4-inčnim zaslonom platit ćete 400 kuna više.

Iz Končara su najavili predstavljanje nove generacije tzv. "consumer" računala u travanj, pa tako možete sačekati na računalo koje će vas "natjerati" da uživate s četiri GB radne memorije, da pohranjujete podatke na hard disku veličine 320 GB. Zaljubljenike u kvalitetnu grafiku uveselit će pripadnica desete generacije iz nVidia obitelji, s gigabajtom vlastite memorije.

HGspot ponudom prijenosnika tjera dizajnere da se razvedu od stolnih računala

U HGspotu manje zahtjevni kupci traže prijenosno računalo, ali manje mare o njegovoj konfiguraciji. Ovisnici o računalnim igricama traže računalo s odvojenom grafičkom karticom. Poslovni korisnici žele snažan procesor i dostatnu radnu memoriju, dok im je najčešće bitna i povezivost uz kvalitetu izrade. Osim neizostavnih WLAN-a i Blutootha, kao novi standard za prijenosna računala postavlja se HSDPA.

-.-HGspot-.-Lenovo ThinkPad W500 potražite u prodavaonicama HGspot-a
Lenovo ThinkPad W500 potražite u prodavaonicama HGspot-a
Photo HGspot  
Vinko Krištić, koordinator brandova, rekao nam je kako je najskuplji model koji nude na prodajnim mjestima Appleov MacBook Pro s cijenom od 18.749 kuna. Među ostalim prijenosnicima zbog cijene i performansi izdvaja se Lenov ThinkPad W500, koji predstavlja pravo osvježenje za grafičke dizajnere. WUXGA rezolucija i najzahtjevnijim korisnicima pružit će mogućnost dizajniranja na laptopu, pa na taj način neće biti prisiljeni sjediti za velikom mašinom, kao što je to najčešće bio slučaj. Imate li 14.889 kuna, imat ćete to zadovoljstvo.

Ako ste prosječni korisnik koji baš i nije upoznat s funkcijom bajtova u cijeloj toj priči s memorijama i diskovima, onda se možete odlučiti za povoljno, ali kvalitetno rješenje. Od novijih, povoljnih modela HGspot izdvaja HP Compaq 6730s U centru na Jankomiru možete ga dobiti po super povoljnoj cijeni od 2.999 kuna. Možete očekivati Intelov Celeron dvojezgreni procesor, gigabajt memorije, hard disk od 160 GB i WLAN.

Krištić nam nije htio posebno izdvajati neke od drugih modela, no tvrdi kako HP-u Hrvati najviše vjeruju, ali se poredak svakog mjeseca bitno mijenja ovisno o akcijskim prodajama, pa se HP tako redovito busa o prsa s Acerom, Toshibom i Lenovom.

Bossiz nudi super povoljan Fujitsu Siemens

-.-Bossiz-.-Toshiba L300 prijenosnik dostupan je u Bossiz prodajnim centrima
Toshiba L300 prijenosnik dostupan je u Bossiz prodajnim centrima
Photo Bossiz  
Tomislav Vodopija iz  Bossiza tvrdi kako kupci najčešće traže omjer cijene i dobivenog, ali da su im nerijetko bitne i stavke poput kvalitetnog procesora i memorije. Najskuplji laptop u Bossizu je Acer Aspire 6920G-814G32Bn koji stoji 9199 kuna. S njim dolazi Intelov Dual Core procesor s 2,1 GHz-a, dobiti ćete 4 GB radne memorije i hard disk od 320 GB. Za solidnu grafiku zaslužna je nVidia GeForce 9500M GS s 512 MB.

Najpovoljnije ćete proći kupite li Fujitsu Siemens koji je trenutno na promo akciji, a stoji 2999 kuna. Hard disk od 160 GB, dva GB radne memorije i Intelov procesor dovoljne su stavke kojima bi zadovoljen mogao biti svaki prosječan korisnik.

U Bossizu je trenutno najprodavaniji prijenosnik Toshiba L300, čime je HP 6735 svrgnut s trona. Međutim, napominju da se modeli neprestano mijenjaju pa tako ne bi trebalo obraćati posebnu pažnju na takve ljestvice, jer se one ionako mijenjaju iz tjedna u tjedan. Ističu i kako je tržište preplavio velik broj kvalitetnih prijenosnih računala, koja se u prodaji mogu naći po povoljnim cijenama.

Konikom u znaku bambusa i HP-a

Hrvoje Tkalec iz Konikoma tvrdi kako kupci u njihovim prodavaonicama pri kupnji laptopa najčešće traže podatke o memoriji, veličini hard diska. Kupce zanima i marka grafičke kartice, ali i ima li prijenosnik instaliran operacijski sustav.

-.-Konikom-.-HP 6830s NN328ES trenutno je najprodavaniji prijenosnik u Konikomu.
HP 6830s NN328ES trenutno je najprodavaniji prijenosnik u Konikomu.
Photo Konikom  
U Konikomu možete kupiti laptop ASUS U6V-2PO77C Bamboo. Kao što i njegovo ime govori, njegov je pokrov izrađen od bambusova drva, što ne treba čuditi s obzirom na to da je jedna od odlika ASUS-a ekološka osviještenost. Za njega ćete izdvojiti 13.999 kuna.

Najprodavanije prijenosno računalo u Konikomu je HP 6830s NN328ES zbog izvrsnog omjera performansi i cijene. Odlikuje se 17-inčnim ekranom, tri GB memorije, 320 GB hard diska, a prednost mu je i to što ima odvojenu grafičku karticu, prema tome, zadovoljava zahtjeve za rad i multimediju.

U Konikomu smatraju HP brendom koji ima visoke kriterije i standarde u proizvodnji računala, a ističu kako je najprodavaniji upravo zbog toga što je proizvođač s najviše patenata godišnje i svaka nova serija donosi dodatna poboljšanja. 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!