AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

21. SIJEčNJA 2011. 10:14h

Idealni konfekcijski broj žene je 42

Foto

Život
1

Tekst

 Za vijest da je za žene idealna veličina 42, koja je u svijetu u kojem dominiraju mršavice kao ideali ljepote odjeknula poput bombe, zaslužni su danski istraživači. Naime, stručnjaci s Instituta preventivne medicine u Kopenhagenu u svojoj su studiji zaključili da idealne “gabarite” imaju žene koje nose konfekcijsku veličinu 42. Odnosno, da baš one imaju idealno tijelo za zdrav kardiovaskularni sustav. Dakle, ako je vjerovati Dancima, idealna žena koja će dočekati duboku starost zdrava srca nosi veličinu 42, ima izražene bokove i grudi, s mišićima i masnim naslagama na tim mjestima, dok joj je struk definiran i s vrlo mala sala. Žene koje imaju građu poput jabuke, odnosno većina masnih naslaga nagomilana im je oko struka, imaju znatno veći rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i visokog tlaka. 

Muškarci, koji su i inače skloniji nagomilavanju viška masnog tkiva oko trbuha, čak su 30 posto skloniji srčanim bolestima od žena. 

Ovom su se tematikom, uz Dance, bavili i škotski znanstvenici, koji su potvrdili danske tvrdnje, ali su istaknuli da bi bilo pogrešno zaključiti kako su žene s viškom kilograma zdravije. Naime, od konfekcijske veličine, ističu, mnogo je važniji pokazatelj zdravlja raspored masnog tkiva na tijelu. 

Dijetetičari pak ne odustaju od indeksa tjelesne mase, za koji vjeruju da je najbolji pokazatelj idealnog omjera masnog tkiva. Svi oni čiji indeks premašuje 25 imaju povećan rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti. No, većini žena koje se neuspješno bore s nekoliko kilograma viška laknut će kad vide da su, sa zdravstvene strane, zapravo – idealne.