RECEPT VITALNOSTI

11. KOLOVOZA 2008. 18:09h

Jabučni ocat lovac na kolesterol i celulit

Foto

Život
5

Tekst

Osim što rješava problem viška kilograma, jabučni ocat snižava i krvni tlak, potiče funkciju srca, krvožilnog sustava, kože i dišnog sustava

Štetan kolesterol, ili narodnim jezikom nazvana masnoća u krvi, nije više rezerviran samo za stariju populaciju sklonu pretjerivanju u kalorijama prebogatoj nezdravoj hrani. Ovaj zdravstveni problem   u posljednje vrijeme sve je izraženiji i kod  osoba u mladenačkim dvadesetim godinama života. Pitate se kako je to moguće? 

'Krivac' je prekomjerni stres i nedostatak fizičke aktivnosti

Mladi ljudi, pritisnuti životom u petoj brzini, sve su više izloženi jedva savladivom psihičkom stresu,

-.--.-Slika Hamburger sendviča.
Slika Hamburger sendviča.
cjelodnevnom boravku na poslu bez odgovarajuće fizičke aktivnosti, te preživljavanju po receptu ''nabrzaka pojedi što ti prvo dođe pod ruku''.  Današnje generacije, umjesto mamine kuhinje, odrastaju na paštetama, salami, hamburgerima i rafiniranom bijelom šećeru. Sve su to namirnice koje sadrže visoki postotak raznih prehrambenih aditiva – konzervansa, pojačivača okusa, umjetnih boja… Prakticiranjem spomenutih životnih navika ''attack'' na organizam je svakodnevan i neminovan.

Kako ubrzati usporen i 'zahranjen' metabolizam?

Provjereno učinkovit prirodan ''lijek'', koji ne zahtijeva radikalne promjene već uhodanog životnog stila, a ipak donosi željene rezultate, krije se u mješavini jabučnog octa i pčelinjeg meda. Spasonosnu mješavinu bez problema možete kupiti u ljekarni, trgovini zdrave prehrane ili je, pak, spraviti vlastitim rukama. Dovoljno je da jednu litru čistog i kvalitetnog jabučnog octa pomiješate s 900 grama meda, sve dobro promiješate, ulijete u staklenu ili plastičnu bocu i pohranite u hladnjak. Vrstu meda odaberite po vlastitoj želji, no budući da kiselina jabučnog octa može agresivno djelovati na želudac, najpreporučljiviji je med od kestena koji štiti sluz i umiruje želudac. Dvije do tri velike žlice spravljene mješavine treba razmutiti u čaši vode i popiti ujutro na tašte ili sat vremena prije nekog dnevnog obroka. Ubrzo ćete osjetiti pojačanu potrebu za hranom, a to je znak da se vaš lijeni i 'zahranjeni' metabolizam pokrenuo i počeo raditi sto na sat.

I baš tu se krije tajna vitke linije bez celulita. Brz metabolizam sprječava taloženje toksina i masnoća u našem organizmu i pretvara hranjive tvari u energiju, umjesto u celulit i kolesterol. 

Uz navedeno, jabučni ocat vrlo učinkovito snižava krvni tlak i potiče funkciju dijelova organizma kao što su crijeva, srce, krvožilni sustav, bubrezi, mjehur, koža i dišni sustav.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!