17. VELJAčE 2012. 11:17h

Jesu li keramičke tave zaista bezopasne za zdravlje?

Tekst

Je li lijepo, bijelo posuđe s keramičkim neprianjajućim premazom posuđe kakvo se u posljednje vrijeme pojavilo u trgovinama pod nazivnikom “zdravo” doista najbolji izbor? Njihov sastav i način izrade to dovodi u pitanje.

– Radi se o “revolucionarnom” premazu koji se sastoji od nanočestica keramike koje se lijepe na tavu. Prvo što zabrinjava je upotreba ljepila. Pitali smo proizvođače kako se ovo ljepilo ponaša pri visokim temperaturama i ogrebotinama te koje se količine tog ljepila ispuštaju u hranu. Odgovor nismo dobili. Ali ono što uistinu zabrinjava je upotreba nanočestica – donosi portal Alternativa.

Nepoznati učinci

Nanotehnologija je sasvim nova grana znanosti, upozoravaju, a nanoproizvodi su se počeli prodavati bez provedenih dodatnih istraživanja i nadzora. Nije u potpunosti jasno kako nanočestice djeluju na naše zdravlje i okoliš, a počele su se koristiti perilice rublja, antibakterijske čarape te kozmetika s nanosrebrom. Nakon toga se shvatilo da nanočestice srebra ulaze u okoliš i mijenjaju prirodni balans mikroorganizama u prirodi. Upravo stoga mnogi se proizvodi s nanosrebrom užurbano povlače s tržišta.

– Koliko se nanočestica ispušta u zrak? Koliko ih hranom kuhanom u tom posuđu unesemo u organizam? Kako se ponašaju u našem organizmu? Nažalost, odgovor na ovo pitanje nećete uskoro dobiti jer tehnologija za mjerenje ispuštenih nanočestica još ne postoji! – ističu u Alternativi. Podsjećaju i na opasnosti od teflona te preporučuju uporabu posuđa od nehrđajućeg čelika, kvalitetnog emajliranog posuđa, staklenog, glinenog i keramičkog (ne nano!).

U hrani, kozmetici...


– Pratim stručnu literaturu, ali nisam naišla na ovakve tvrdnje u stručnim člancima. Nanotehnika se koristi u svim područjima, nanočestica ima u kozmetici, hrani itd., olakšavaju prijenos supstancija djelatnih tvari ali i nekih neželjenih. Moram reći da se nanotehnika u svim područjima još uvijek istražuje, no i osobno koristim to posuđe – kaže mr. Vjera Haberle, voditeljica Odjela za predmete opće uporabe u HZJZ-u.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!