TEKST: Ana Ezgeta
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

15. SRPNJA 2010. 22:43h

Kako izdržati vrućine: Savjeti iz Ureda za zdravstvo

Majica kratkih rukava, majica bez rukava, pa bez majice... Sve faze svlačenja kad zapeče zagrebačka vrućina.

Foto

Život
0

Tekst

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju da vrijeme vrlo visokih temperatura neće uskoro završiti, a Gradsku ured za zdravstvo i branitelje izdao je posebno priopćenje u kojem preporučuje građanima kako da što lakše prebrode vrućine koje nam tek slijede.

Očekuje se da će biometeorološke prilike za vrijeme trajanja toplinskog vala biti izuzetno nepovoljne te je kod kroničnih bolesnika moguća pojava umora i slabosti kao i neurovegetativnih smetnji. Savjetuje se izbjegavanje većih napora i dulji boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, između 10 i 17 sati, te uzimanje dovoljnih količina tekućine, a najmanje 2,0 l dnevno.

Pri uzimanju tekućine prednost treba dati negaziranoj vodi i laganim juhama, a svakako izbjegavati alkoholna, gazirana i slatka pića te kofeinske napitke (kava, jaki čajevi).

-.-wikimedia-.-
Photo wikimedia  
U prehrani izbjegavati pržena, masna i jako začinjena jela, a prednost dati kuhanoj hrani, povrću i voću, salatama, te laganim varivima i juhama.

Kronični bolesnici trebaju redovito uzimati propisane lijekove, a oboljeli od šećerne bolesti redovito kontrolirati i regulirati šećer u krvi te kardiovaskularni bolesnici krvni tlak.

Ako ne možete izbjeći izlazak u najtoplijem dijelu dana, odjenite se u laganu odjeću , zaštitite glavu i oči te svakako ponesite bocu s vodom.

Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti od štetnog UV zračenja, kojeg indeks u danima vikenda može biti i vrlo visok( 8 ili 9).

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije(WHO) potrebno je nositi odjeću svjetlijih boja, dugih rukava, pokrivala za glavu te sunčane naočale koje daju 100% zaštitu od UV-A i UV-B zračenja. Dijelove kože koji su izloženi sunčevim zrakama potrebno je zaštititi preparatima koji pružaju dovoljnu zaštitu, a najmanje s faktorom SPF 30 .

U danima kad je UV INDEX izrazito visok, od 8 do 10, UV zračenje može prodrijeti i kroz tanju odjeću te oštetiti kožu. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta te se ne preporuča djecu izlagati djelovanju sunčevih zraka od 10 do 17 sati.

Za vrijeme visokih temperatura zraka, temperatura u parkiranim automobilima može biti znatno viša te se ne preporuča zadržavanje u njima niti na kraće razdoblje.

Preporuča se tijekom dana zatvarati prozore i spuštati rolete, a prozračivanje prostorija provoditi tijekom noći kad su temperature zraka ipak niže. Rashlađivanje prostorija korištenjem klima uređaja prilagoditi s obzirom na vanjsku temperaturu zraka, tako da razlika vanjske i unutrašnje temperature ne bude veća od 5 do 7 C