AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

18. VELJAčE 2012. 14:02h

Krumpir najbolje jesti hladan, mrkvu kuhanu u vodi, a tjesteninu al dente

Krumpir

Foto

Život
2

Tekst

Vrsta hrane na vašem tanjuru nije jedino o čemu trebate razmišljati kada je u pitanju zdrava prehrana. Način na koji pripremate namirnice ili u kome obliku ih konzumirate uvelike može utjecati na vaše zdravlje.

Britanski su znanstvenici tako ustvrdili kako je krumpir najbolje jesti hladan. Naime, kada se krumpir skuha, stanice škroba nabubre i počnu se raspadati, zbog čega se lakše probavlja. Nakon što se ohladi pak, dio škroba poprima čvršću formu koji je teže probaviti, ali on poput vlakna završava u debelom crijevu te poboljšava regulaciju crijeva, tvrde u studiji istraživanja provodenog na Sveučilištu Oxford.

Ono što je definitivno sigurno je da krumpir kuhan u ljusci zadržava puno više vitamina nego kad ga kuhate oguljenog.

Talijanski su pak znastvenici otkrili kako je najbolji način pripreme mrkve kuhanje u vodi. Prema njima upravo takvom pripremom, za razliku od sirove mrkve ili one kuhane na pari, zadržava najviše karotenoida, antioksidansa koji tijelo koristi kako bi stvaralo vitamin A, neophodan za rast, reprodukciju i imunitet. S time se slaže i mag. nutricionizma Meri Filipović iz Bioeliksir savjetovališta.

- Poželjno da uz tako pripremljenu mrkvu dodati i maslinovo ulje odnosno kvalitetnu masnoću koja najbolje iskorištava taj beta karten., dodaje Meri Filipović.

Nutricionistica Filipović je potvrdila i navode kako je tjesteninu najbolje pripremati al dente jer kada se konzumira u tom obliku naše tijelo sporije razgrađuje škrob te se šećer postupno ispušta u krvotok, kao i to da se čaj treba kuhati najmanje minutu, a najviše 5 minuta.

- Čaj ispusti ono što je korisno u to vrijeme, a ako ostane dulje u toploj otopini ispušta i one gorke tvrai i komponente koje nama nisu poželjne., zaključila je Filipović.