Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

DANAS KUHAJTE

2. PROSINCA 2009. 11:21h

Lazanje sa špinatom i svježim sirom

Tekst

Lazanje se mogu spremiti na gotovo bezbroj načina. No, ako težite ka svježijem okusu, nećete se razočarati probate li ovaj način.

Potrebni sastojci (za četiri osobe): 250 grama špinata (može i zaleđenog kojeg ćete otopiti i dobro ocijediti), 250 grama svježeg sira, lazanje (najbolje su one koje nije potrebno prethodno kuhati kako biste uštedjeli na vremenu), mlijeko, vrhnje, maslac, malo brašna i parmezan.

Priprema: Ukoliko pravite vaše lazanje sa svježim špinatom, prvo ga dobro operite, riješite se stapki i potopite ga u kipuću vodu na svega tri minute. Potom ga izvadite i kratko ohladite kako biste ga mogli vrlo sitno isjeckati. Ukoliko radite lazanje sa zaleđenim špinatom, otopite ga i dobro iscijedite da u njemu ne ostane više ni kap vode. Potom špinat dodajte u sir, posolite, poparite i po potrebi dodajte žlicu ili dvje vrhnja kako bi se smjesa bolje povezala.

Kao i u drugim verzijama ovoga jela, potrebno je skuhati bešamel umak koji ćete napraviti na način da otopite malo maslaca i potom u njega dodate brašno mješajući i pazeći da vam brašno ne potamni. Nakon toga lagano ulijevate mlako mlijeko i miješate pazeći da vam se ne stvore grudice. Nakon što se smjesa zgusnula u nju dodate vrhnje, a po želji i malo muškatnog oraščića.

Ipak, pripazite, mnogima ne odgovara ovaj začin, pa radije samo dodajte parmezan. Potom uljem premažite posudu u kojoj ćete peći lazanje, na ulje stavite bešamel, pa složite red lazanja i prelijte ih ponovno bešamelom. Na to žlicom stavite smjesu špinata i sira, koju ćete poklopiti lazanjama. To ponavljajte skroz dok ne potrošite 'materijal' (ali ne do vrha posude, ostavite barem dva prsta prostora između vrha posude i vaših lazanja jer će one rasti tijekom pećenja). Niz završite s redom lazanja koje ćete preliti bešamelom. Vaše lazanje pecite u pećnici oko pola sata na temperaturi od 200 stupnjeva.