SUPER - BILJKA

18. PROSINCA 2007. 22:06h

Mangostin - ljekovito voće bogova

Tekst

Ovo je voće izuzetno bogato enzimima, vitaminima, oligoelementima i antocijaninima te antioksidantima.

Garcinia mangostana je tropska zimzelena biljka koja potječe iz južne Azije. Drvo može narasti i do dvadeset i pet metara, a plodove daje nakon deset godina.

Teško uzgojiva biljka

Plod ove biljke je jestiva voćka, specifičnog okusa koja je odigrala važnu ulogu u tradicionalnoj medicini naroda južne Azije. Jede se nježni, unutarnji dio biljke koji je bijele boje, a oni koji su ga kušali tvrde da mu je okus nešto između jagode, breskve i sladoleda od vanilije.

Biljka se oduvijek koristila za snižavanje tjelesne temperature i kao sredstvo koje sprječava širenje određenih zaraza. Vjerojatno su joj zbog toga tamošnji narodi dali naziv ''voće bogova''. Ukoliko nije samoniklo, mangostin je teško uzgojiti.

Njegov je plod okruglog oblika, nešto manji od teniske loptice, ljubičaste boje. Može ga se konzumirati svježeg ili sušenog, ali i kao izrazito ukusan sok.

Mangostin je još uvijek slabo poznat u Europi i sjevernoj Americi. Ovo supervoće izuzetno je bogato enzimima, vitaminima oligoelementima i antocijaninima te antioksidantima.

Istraživanja koja su do sada ispitivala ljekovitost ovog voća, pokazala su da se zbilja radi o plodu koji je ne samo ukusan, već ima i višestruko blagotvorno djelovanje na zdravlje.

Blagotvorno djelovanje na zdravlje

Njegovo je djelovanje najviše preventivno – mangostin donosi više energije, vitalnosti, odnosno podiže imunološki sustav tijela, koje se tada lakše bori s infekcijama i bolestima.

Da je mangostin doista super voće dokazuje i spektar tegoba koje liječi ili ublažava. Ono je blagi antidepresiv i analgetik, a sprječava i gubljenje pamćenja koje se često javlja u trećoj životnoj

dobi.

Kako je bogat antioksidantima, smanjuje mogućnost obolijevanja od raka, ali i čuva mladost stanica kože.

Čuva srce i smanjuje masnoće u krvi i sprječava nastanak bubrežnih kamenaca. Može se koristiti i kao sredstvo za smanjenje stresa i tjelesne težine.

Sve češći dokazi da se zbilja radi o super-voću možda će uskoro doprinijeti njegovoj većoj proizvodnji i dostupnosti na zapadnim tržištima.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!