NOVI LIJEK

18. TRAVNJA 2007. 21:36h

Marihuana je novi lijek protiv raka pluća

Tekst

Marihuana zaustavlja rast raka pluća, no ''duvanje'' ima neugodne nuspojave.

Sastojak u marihuani koji se zove THC, smanjuje rast raka pluća i sprečava njegovo širenje.

Znanstvenici Harvardskog sveučilišta do ovog su otkrića došli ispitujući učinke THC-a na štakorima. Dr. Anju Preet, predvodnica istraživanja, kaže da bi taj sastojak mogao imati povoljne učinke i na rak prostate, mozga i kože.

U tijelu postoje vlastiti kanabinoidi, takozvani endokanabinoidi, koji služe pojačavanju apetita, te smanjenju boli i upale. Znanstvenici su zaključili da bi endokanabinoidima trebalo pojačati učinak. Štakoru koji je imao ljudski oblik raka pluća dali su injekciju kanabinoida, te mu se u roku od tri tjedna tumor smanjio na polovicu prijašnje veličine.

Dr. Preet kaže da su životinje nakon injekcije djelovale ''napušeno'', da su se tresle i bile nespretne, te je pitanje kako izbjeći taj učinak u ljudi, prenosi WebMD.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!