TREĆA ŽIVOTNA DOB

17. KOLOVOZA 2007. 14:00h

Menopauza i seks

Tekst

Kad žena uđe u menopauzu trpi njen seksualni život, pokazalo je novo istraživanje.

Više od 50% žena obuhvaćenih istraživanjem izjavilo je kako im je ulaskom u menopauzu pala seksualna želja i kako se učestalost spolnih odnosa drastično smanjila.

Oko 46% žena reklo je kako imaju spolne odnose manje od jednom mjesečno i kako im to polako uništava ljubavne veze. 

Žene u menopauzi imaju rjeđe spolne odnose i to utječe na njihove veze. Žene tvrde kako bi radije kuhale ili išle u šoping nego vodile ljubav. To me jako zabrinjava, izjavila je Karen Giblin, jedna od istraživača.

Istraživanje je provedeno na više od 1000 žena u dobi od 35 godina na više.

Istraživanje je uključivalo žene koje su tek ušle u menopauzu, one koje su na sredini tog ciklusa ili one koje su menopauzu već ostavile iza sebe.

44% žena reklo je da trpi od različitih vaginalnih atrofija, što utječe na vaginalnu suhoću i bolan seks.

88% žena potvrdilo je kako im vaginalna atrofija (sužavanje ili kvrčenje) uzrokuje probleme.

47% žena reklo je da su zbog vaginalnih problema izbjegavale spolni odnos, izmišljale isprike ili prestale sa svojim seksualnim životom zbog prevelike tjelesne boli.

70% žena nije znalo da postoje preparati koji smanjuju vaginalnu suhoću.

Istraživači su zaključili da bi i muškarce i žene trebalo bolje obrazovati o tegobama menopauze i načinima njihovog rješavanja, prenosi Reuters.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!