25. VELJAčE 2012. 11:33h

Mit o neometanom snu: Znanstvenici tvrde da isprekidan san regulira stres

Spavanje

Foto

Život
0

Tekst

 

Izgleda da osam sati neometanog sna ipak nije potrebno da biste se probudili odmorni. Znanstvenici sada tvrde kako je normalno da je san isprekidan te da to regulira stres.

Povjesničar Roger Ekirch s Virginia Techa proučava spavanje gotovo dva desetljeća i vjeruje kako mnogi zdravstveni problemi imaju korijene u prirodnoj tjelesnoj sklonosti za kraćim periodima spavanja, prenosi Marie Claire.

Iako neki smatraju da ljudi nepotrebno paničare zbog buđenja noću, većina liječnika ne želi priznati kako osam sati sna može biti i neprirodno. Više od 30% zdravstvenih problema s kojima se suočavaju liječnici proizlazi direktno ili indirektno od sna, smatra psiholog za spavanje Gregg Jacobs.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!