AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

21. LISTOPADA 2011. 16:56h

Mobiteli ipak ne izazivaju rak mozga?

Foto

Život
1

Tekst

Mobiteli ne izazivaju rak kod korisnika mobitela ništa učestalije nego kod onih koji ih ne koriste, pokazala je posljednja u nizu studija. Ovaj put radi se o danskim istraživačima s Instituta za epidemiologiju raka, ali i o vrlo opsežnom istraživanju u kojem je sudjelovalo 358.403 korisnika mobilnih telefona u razdoblju od čak 18 godina.

Istraživači su zaključili da nitko od njih nije imao izraženiji rizik za razvoj raka na mozgu, kako za 356 vrsta glioma tako ni za 846 vrsta raka središnjeg živčanog sustava. Čak ni među onima koji su najduže, 13 godina i više, koristili mobitel rizik nije uvećan. Kako mobiteli utječu na zdravlje, posebice na razvoj raka mozga, ispituje se već 20 godina. Mnogo je istraživanja pokazalo da nema izravne veze između mobitela i razvoja raka.

Ipak, proljetos je veliku pažnju i popriličnu paniku izazvala preporuka Svjetske zdravstvene organizacije koja je svrstala mobitele u kategoriju s kavom, što znači da se rizik ne može isključiti, iako ne i dokazati. I dalje stoji preporuka da mobiteli nisu poželjni za djecu i da oni koji imaju manje od 16 godina trebaju koristiti mobitel rijetko i samo za kratke razgovore.

Danskoj studiji neki znanstvenici zamjeraju da nije dovoljno istražila takozvane teške korisnike poput biznismena. Ipak, većina uglednih znanstvenika, poput Davida Spieglhaltera sa sveučilišta Cambridge, zaključuje da istraživanja valja nastaviti, iako ohrabruje činjenica da za sada nema veze između raka i mobitela.