6. KOLOVOZA 2012. 10:23h

NASA-in robot - znanstvenik sletio na Mars

Foto

Život
1

Tekst

Robotsko vozilo "Curiosity" američke svemirske agencije NASA uspješno se u ponedjeljak ujutro spustilo na Mars, nakon stotina milijuna milja koliko je prošlo kroz svemir, objavile su ekipe u NASA-inu centru u Pasadeni u saveznoj državi Kaliforniji.

Robot se spustio nešto iza 07.31 po srednjoeuropskom vremenu.

"Dodir s tlom je potvrđen", objavio je stručnjak iz NASA-ine kontrole u centru Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni.

Nešto prije 7 sati i 30 minuta, misija kontrole primila je prvi robotov signal, prije nego je ušao u atmosferu crvenog planeta, a zatim je potvrdio i svoj pad na planet.

Curiosty je ime tonu teškog robota-laboratorija, koji je pak dio četiri tone teškog NASA-ina znanstvenog laboratorija za Mars. Taj sofisticiorani robot mogao bi dati podatke je li na Marsu ikada bilo života i je li život moguć, odnosno, kako piše CNN, parafrazirajući slavnu rečenicu iz filma Casablanca:"Od svih gradova u svijetu "zašto bi život bio moguć jedino na planetu Zemlji".

Nešto prije njegova spuštanja, uz smijeh i pljesak, voditelji su kontroli podijelili čokoladice Mars, a pravo je olakšanje i oduševljenje nastupilo kada je robot poslao prvu fotografiju začudne oštrine svoje sjene na tlu crvenog planeta pošto je sletio.

Uz proračun od 2,5 milijarde dolara, misija Curiosity koji je u 8,5 mjeseci od lansiranja prešao 352 milje, trebala bi potrajati dvije godine i zapravo je trostruka: procijeniti mogućnost života na Marsu u prošlosti i sadašnjosti, proučiti geologiju i geokemiju, istražiti procese povezane s mogućnošću života na Marsu, uključivo ulogu vode.

Curiosity je opremljen "očima" - kamerama koje gledaju i analiziraju Marsov krajobraz.

Opremljen je "ušima" putem kojih sluša zapovijedi iz NASA-e.

Zahvaljujući "brojnim ustima" Curiosity može "kušati" stijene i prašinu koju će usisati i kemijski analizirati.

Također može bušiti u stijeni kako bi izvukao materijal položen u donjim slojevima. To je napose važno kako bi pronašao organske molekule koje bi možda mogle biti uništene na površini.

Curiosity je robot, no djeluje poput znanstvenika: skeptičan je, izvodi eksperimentalne kontrole, dvaput i triput provjerava svaki rezultat. No za razliku od ljudi, srećom, robota ne mogu lako ubiti radioaktivne ili toksične tvari, piše CNN. (Hina)