7. RUJNA 2013. 09:45h

NASA lansirala satelit za istraživanje mjesečeve atmosfere

Foto

Život
0

Tekst

Bespilotna raketa "Minotaur 5" lansirana je u subotu u ranim jutarnjim satima u Virginiji s malim NASA-inim znanstvenim satelitom koji bi trebao istraživati rijetku mjesečevu atmosferu.

 

Letjelica za istraživanje mjesečeve atmosfere i površine poznata kao LADEE dizajnirana je da traži prašinu koja se podiže na površini Mjeseca, što je fenomen o kojem je posada Apolla izvijestila još prije 40 godina.

 

"Prvi put u 40 godina imamo priliku posvetiti se tom misteriju", rekao je za NASA-inu televiziju znanstvenik Richard Elphic iz NASA-inog istraživačkog centra u Californiji tijekom prenošenja lansiranja rakete.

 

Planirano je i da LADEE, koji će kružiti mjesečevom orbitom na visini od 50-ak kilometara iznad površine, istraži i tanki džep plinova koji se stvaraju oko Mjeseca.

 

Rijetka mjesečeva atmosfera koja sadrži argon, helij, natrij, kalij i druge elemente može skrivati odgovor na pitanje kako je voda ostala zatočena u kraterima na zaleđenim polovima Mjeseca.

 

"U osnovnoj, a vjerojatno i u srednjoj školi učili smo da mjesec nema atmosferu", rekao je Elphic. No, dodao je, Mjesec ima atmosferu ali se ona posve razlikuje od zemljine i vrlo je razrjeđena.

 

Satelitu će do mjesečeve atmosfere trebati 30 dana, a lansiranje je bilo prenošeno i na velikom ekranu na njujorškom Times Squareu.

 

Jednom kada satelit stigne u orbitu oko Mjeseca znanstvenici će se koristiti trima instrumentima i testirati prototip optičkog laserskog komunikacijskog sustava. Znanstvene operacije trebale bi započeti u studeonme.

 

Misija vrijedna 280 milijuna dolara trebala bi trajati šest mjeseci. (Hina)