AUTOR tb
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

2. LIPNJA 2012. 13:37h

Nepravilno korištenje prijenosnog raučanala može izazvati neželjene tegobe

Kolektiva

Foto

Život
0

Tekst

Osim pravilnog držanja za zdravlje leđa važno je jačati mišiće trbuha te poticati fleksibilnost tijela, što znači da ako se bavite poslovima koji zahtijevaju duže održavanje jedno te istog položaja, primjerice sjedenje za kompjuterom, ne zaboravite svakih 20 do 30 minuta ustati od stola i takvim pauzama spriječiti neželjene posljedice, donosi net.hr.

Sve veća upotreba prijenosnih računala, promijenila je ne samo navike korisnika već se i položaj tijela dok sjedimo ispred laptopa razlikuje od onoga kad smo pred običnim računalom. Naime, ekran laptopa smješten je preblizu te stoga rad na takvom računalu narušava ponajprije vid, ali utječe i na fleksibilnost vrata, glave i ramena koji su pri 'tipkanju' uglavnom savinuti prema dolje.
Kako kod laptopa ne možemo istovremeno postići idealan položaj tipkovnice i i ekrana čest je slučaj upale zgobova i tetiva te sindrom karpalnog kanala.

Iz tog razloga preporučuje se upotreba dodatne tipkovnice te podložak ispod laptopa kako bi se ekran nalazio u visini očiju.

Poželjna je i podesiva stolica, dok je, kod mnogih popularno rješenje, surfanje ležećki samo kratkoročna metoda, smatra dr. Sremac Bohaček s net.hr-a.