KAKO I KOJI CVIJET ODABRATI

5. TRAVNJA 2009. 22:57h

Nezahtjevne biljke za stan, ured i žardinijere

Tekst

Ukoliko ste se ohrabrili kupiti biljku i silno želite da preživi više od tjedan dana, donosimo vam savjete kojima ćete to uspjeti postići.

Već godinama pokušavate uzgojiti neku biljčicu u stanu? Sanjali ste orhideje u kupaonici, ali mislite da je njihovo održavanje nešto veoma slično znanstvenoj fantastici?

Fikus traži zalijevanje jednom tjedno, a svakih 10 do 14 dana trebali biste ga prihraniti posebnim preparatima. Fikus benjamina i macrophylla vole prskanje po lišću, a kao i ostale biljke zamjerit će vam ako ga ostavite na propuhu.
Proljeće je pravo vrijeme za promjene, pa vam mi preporučamo nekoliko nezahtjevnih, a prekrasnih biljki koje će oplemeniti vaš životni prostor. Budete li se o njima brinuli na adekvatan način, one će vam biti zahvalne, a to će pokazati raskošnim cvatom ili sjajnim lišćem.

Nenad Firis iz cvjetnog centra ''Kalia'' savjetovao je kupnju fikusa. Ove prekrasne biljke ne traže puno pažnje pa su tako omiljene u mnogim domovima. Kako ne vole direktno svjetlo, najbolje je da svog mezimca stavite iza nekakve zavjese čime ćete mu stvoriti polusjenu.

Fikus traži zalijevanje jednom tjedno, a svakih deset do 14 dana trebali biste ga prihraniti posebnim preparatima namijenjenima upravo njihovom održavanju. Fikus benjamina i macrophylla vole prskanje po lišću, a kao i ostale biljke, zamjerit će vam ako ga ostavite na propuhu.

Nježne kraljice - orhideje

Zamia je također biljka koja ne zahtjeva mnogo, a zauzvrat vam daje prekrasne široke i sjajne listove. Ovakvu ćete biljku morati smjestiti u neki mračniji prostor i polusjenu. Zalijeva se svakih petnaest do mjesec dana, što ovisi o mikroklimi u stanu ili uredu.

-.-Tina Grdić-.-Orhideja
Orhideja
Photo Tina Grdić  
Orhideje, miljenice ženskog roda, zapravo su jednostavne za održavanje, otkriva nam Nenad Firis. Vole svakodnevno prskanje po lišću, a ukoliko vam je uključeno centralno grijanje, morat ćete krhku biljku prskati dva puta dnevno.

U vrijeme cvata prihrana je obvezna jedanput do dva puta mjesečno. Zalijevanje nije klasično, već se biljku mora potopiti u vodi pa je ubrzo treba izvaditi kako bi zemlja postala vlažnija. Firis savjetuje ponavljanje postupka jedanput tjedno.

U vrijeme cvatnje orhideje moraju biti smještene na hladnije mjesto od onog na kojem se inače nalaze, te ih je bitno rezati u trećem koljenu od biljke, kako bi ponovno procvale. Cvatnja traje od 20 dana do dva mjeseca. Prihrana u cvatnji potrebna je jedanput mjesečno, nakon cvatnje dva puta mjesečno. Ne vole direktno sunce, trebaju zasjenu, temperature ne smiju biti niže od 12 stupnjeva, dok je optimalna temperature ona između 15 i 19 stupnjeva Celzijevih.

Hortenzije iz bakinih vrtova

Hortenzije su također prave ljepotice koje su naše bake uzgajale u vrtovima. Danas ih možete kupiti u plavoj, bijeloj i crvenoj boji. Vole mnogo vode, polusjenu i sunce, a uspješno rastu samo na kiselom tlu, pa ih je bitno prihranjivati specijaliziranim, kiselim gnojivima.

-.-Nina Đurđević-.-Vodenike, tagetesi i drugo bilje
Vodenike, tagetesi i drugo bilje
Photo Nina Đurđević  
Od ljetnica, koje će vam u žardinijerama cvasti od proljeća pa do prvih marazova, možete pronaći tagetese, pelargonije, begonije, vodenike, salvije. Begonije vole sunce, dok će vodenike biti sretnije u hladu, sjeni, no traže često zalijevanje.

Pelargonije, ukras za prozore

Pelargonije dolaze u dva oblika, kao stajaće i viseće, koje najčešće srećemo na balkonima. Karakteristične su zbog toga što dolaze u više jarkih boja. Ukoliko se nalaze na terasama, treba ih zalijevati svakodnevno, i to rano ujutro jer je biljka u to vrijeme hladnija.

Ako se odlučiti odabrati neku od ovih biljki, nećete biti razočarani. Vaš novi ljubimac neće vas tražiti da ga vodite u šetnju, a pružit će vam mnoštvo mirisa. Ako se pak odlučite za fikus ili zamiju, odnosno biljke koje nemaju cvata, moći ćete uživati u bujnom, sjajnom lišću koje će svakako pridonijeti osvježenom izgledu vašeg stana.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!