TEKST: A.D.
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

UBLAŽITE STARENJE

25. RUJNA 2009. 22:02h

Njega kože sa 30, 40 i 50 godina

Tekst

Kad počinjete gubiti kolagen, koliko vam je hidatacije potrebno i što s prvim borama, pročitajte u našem članku.

Poslije tridesete javljaju se prve bore, u četrdesetima koža gubi sjaj, a sa 50 godina sve je suša. Sve su ove promene koje idu s godinama prirodne, ali bit će manje vidljive ako se pravilno i redovno njegujete.

+ 30

-.-trybeautytips.com-.-
Photo trybeautytips.com  
Najvažnija je hidratacija

Većina žena između tridesete i četrdesete godine suočena je s brojnim obavezama na poslu i kod kuće, pa su samim tim više izložene svakodnevnom stresu, koji ostavlja vidljive tragove na koži.

Posle tridesete, koža proizvodi 30% manje masnoće i javljaju se prve bore, najprije oko očiju. Također, sunčanje, pušenje i premalo sna ostavljaju trag u vidu crvenila ili vidljivih pigmentacijskih mrlja. Svježu i glatku kožu teško ćete vratiti bez odgovarajuće njege.

Osnovna njega: U ovim godinama svakom tipu kože odgovara dodatna vlažnost. Najbolje je da koristite preparate koji hidriratiziraju kožu, dok je za osjetljivi dio oko očiju najvažnija preventiva dubokih bora u kasnijim godinama.

Ekstra savjet: Dvaput tjedno na lice nanesite masku za hidrataciju.

+ 40

Redovito koristite peeling

Poslije četrdesete vezivno tkivo ima 20% manje kolagena, pa koža lica vidno gubi elastičnost i više nije tako zategnuta. U ovim godinama koži je potrebno više vremena za obnavljanje površinskog sloja, a odumrle stanice kože čine ten neujednačenim i bez sjaja. Osjetljivost kože se povećava i kapilare pucaju. Niježne bore postaju dublje, prije svega one oko očiju.

Osnovna njega: U dnevnu i noćnu njegu obavezno uvrstite specijalne preparate sa sastojcima protiv starenja, koji potiču stvaranje kolagena i ubrzavaju regeneraciju stanica. Idealni su preparati koji sadrže retinol, vitamin A ili folnu kiselinu.

Ekstra savjet: Dvaput tjedno napravite temeljiti peeling lica ili isprobajte mikrodermoabraziju, intenzivan tretman koji se primjenjuje u kozmetičkim salonima za uklanjanje izumrlih stanica s površine kože i trenutačno čini kožu svježijom i vraća joj sjaj.

+ 50 godina

Više kolagena

Poslije pedesete godine sposobnost regeneracije stanica umanjena je za 50 posto, a nivo kolagena rapidno opada. Koža je manje prokrvljena, postaje suša, tanja i osjetljivija. Koža na kapcima, obrazima i bradi vidno se opušta, dok su oko nosa i usana izraženije mimične bore.

Osnovna njega: Zrela koža nije dovoljno masna i vlažna, pa kreme, pored lipida, trebaju sadržavati i fitohormone na bazi soje ili koenzim Q10. Za trenutačno popunjavanje bora četo se koristi hijaluronska kiselina, jer duboke bore i nastaju zato što nje ima manje u koži. Međutim, najnovije kreme protiv starenja imaju sličan efekt, jer njihovi sastojci uspješno prodiru u dublje slojeve kože, zatežu je i popunjavaju brazde.

Ekstra savjet: Redovno koristite intenzivne preparate s kolagenom i šminku za zrelu kožu, koja ima veliku moć pokrivanja i sadrži pigmente koji prelamaju svijetlost tako da bore budu manje vidljive.