29. LIPNJA 2012. 20:46h

Održano natjecanje u ljepoti za žene koje su preživjele holokaust

Foto

Život
1

Tekst

Natjecanje u ljepoti za žene koje su preživjele holokaust u petak je izazvalo različite emocije u Izraelu, jer dok organizatori hvale svoju inicijativu protivnici je nazivaju jezivom predstavom.

Četrnaest žena koje su preživjele nacistički genocid popelo se na pozornicu pred punom dvoranom u gradu Haifi. Svaka od sudionica podijelila je dio svoje osobne priče s gledateljima.

Dio Izraelaca kaže da se radi o jeftinom spektaklu, drugi kažu da je to dobro za preživjele od kojih su neki vrlo siromašni.

Shimon Sabag, direktor Helping Handa, privatne skupine koja pomaže tisućama preživjelih koji žive u Izraelu kazao je da je natjecanje održano u četvrtak bilo tako uspješno da bi se sljedeće godine moglo i ponoviti.

"Bilo je 1.000 preživjelih koji su uživali u događaju", rekao je Sabag za Reuters. "Ljudi ne bi trebali gledati na preživjele holokausta kao na skupinu žrtava u invalidskim kolicima".

Pobjednica Hava Hershkovitz (79) kazala je da je pobjeda njezina "osveta, koja pokazuje da su, unatoč strahotama kroz koje je prošla njezina obitelj, njezina ljepota i osobnost izdržali". (Hina)