26. OžUJKA 2012. 08:18h

Piloti bivše JNA 1975. "naganjali" NLO iznad Hrvatske?

Neki ljudi satelit dožive kao NLO i mašta im dodaje puno detalja iz filmova koje su gledali ili iz članaka o NLO-ima koje su pročitali

Foto

Život
8

Tekst

Tijekom siječnja 1975. godine jugoslavenski piloti nebom iznad juga Hrvatske i Crne Gore najurivali su se s NLO-om, otkrili su u monografiji 172. brigade ratnog vazduhoplovstva JNA. Nepoznati objekt pokušali su svladati pukovnik Milan Maček i general JRV-a Zvonko Jurjević, koji je početkom 90-ih bio zapovjednik Jugoslavenskog ratnog vazduhoplovstva, te Blagoje Grahovac, umirovljeni general i nekadašnji pomoćnik načelnika Generalštaba Jugoslavije.

Izbjegavali radar

Neukrotivi nepoznati objekt pokušali su dostići jurišno-školskim avionima N-60 galeb i J-21 jastreb, a kasnije su im u pomoć priskočili i MIG-ovi 21, no njihovi zrakoplovi i kad su postizali najveću brzinu od 1700 kilometara na sat bili su prespori za NLO-e.

– Pojavljivali su se samo noću. Redovito točno 50 minuta nakon uzlijetanja prvog našeg aviona. MIG-ovi su imali naredbu da obore nepoznatu letjelicu. No, NLO je uvijek letio na rubu nišanskog radara MIG-a. Jurili su ih preko mora, u smjeru Italije. MIG-ovi su u forsažu letjeli 1700 kilometara na sat, nadzvučno, ali nije bilo šanse niti da NLO dođe u domet raketa, a kamoli da mu se MIG približi. Zanimljivo je da su se NLO-i uvijek pojavljivali i nestajali u smjeru mora – prisjetio se general Grahovac. Njegov kolega koji je letio u jastrebu jednom je otvorio vatru iz strojnice, no NLO je postigao brzinu veću od ispaljenog metka. Jedne večeri nepoznata letjelica zaustavila se na visini od 600-700 metara iznad njihova aerodroma u Titogradu te je snopom svjetlosti obasjala zrakoplove.

Ostali bez goriva

Piloti su NLO uočili tijekom noćnih letova kad bi se iznenada pojavio te izvodio manevre koje ne mogu izvesti ni današnji najbolji borbeni lovci.

– Uzletjeli smo po dojavi putničkog JAT-ova boeinga koji je uočio čudne indikacije na horizontu. Tadašnjem zapovjednik 172. puka Jurjeviću nestalo je goriva pa se morao vratiti, a ja sam na visini od 4000 metara uočio svjetleći okrugli objekt koji je mijenjao spektar boja. Od žarkocrvene do žute i bijele. Poigravao se sa mnom i letio oko mene. Bio je vizualno uočljiv no radari ga nisu registrirali – kaže Maček, a prenosi Slobodna Dalmacija.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!