Autor: Gordana Malašić AUTOR Gordana Malašić
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

SVE POLAZI OD ZUBA

13. SIJEčNJA 2009. 11:01h

Pokvareni zub može uzrokovati psihičke probleme!

Tekst

Kada opća medicina ne može naći uzrok bolesti, pacijenta pošalju zubaru, rekao je stomatolog Marijan Petrović.

Zbog pokvarenog zuba niste već nekoliko dana spavali, ništa pojeli, nagutali se analgetika koji apsolutno ništa ne pomažu, ne funkcionirate na poslu koji zbog svega trpi. Osim što ćete zbog svoje neučinkovitosti razbjesniti šefa koji kod kuće ima jednomjesečnu bebu, a koja je uzrok njegove neispavanosti, možete imati i ozbiljnih zdravstvenih poteškoća.

Zbog zubobolje možete postati psiho!

-.-en.wikipedia.org-.-
Photo en.wikipedia.org  

Budući da je opće poznato da je iracionalan strah od zubara jedan od glavnih razloga zašto ljudi trpe zubobolju, u razgovoru sa stomatologom Marijanom Petrovićem pokušali smo vas malo razbuditi te možda natjerati da se odvažite na taj korak i spriječite teže posljedice.

- Zbog upaljenog zuba može doći do ozbiljnih psihičkih problema. Također može doći do ćelavosti, a može prestati rasti i brada. Iako rijetko, u nekim slučajevima i do infarkta. Udara tamo gdje ste najslabiji - kazao je Petrović.

Kako bi se spriječile ovakve situacije vrlo je važno, kaže, da se dvaput godišnje obavi pregled zubi, a koji traje svega nekoliko minuta.

Petrović u nastavku ističe, kad opća medicina ne uspije pronaći uzrok bolesti, pacijente sa simptomima pošalju stomatologu koji tada u ustima otkloni opasno žarište, nakon čega dođe do povlačenja simptoma.

Žene hrabrije od muškaraca!

No, kako jači spol gaji izrazito velik strah prema zubarskom stolcu i pregled dvaput godišnje ravan je naučnoj fantastici. Zanimljivo je da je nježniji spol ponovno pokazao tko je zapravo frajer, jer u praksi žene se u mnogo manjoj mjeri plaše posjeta zubaru.

- Kad se pacijent strahovito boji zubara pokušam ga pričom opustiti pa kad vidi da anestezija djeluje bude mu mnogo lakše. Priznajem, žene su hrabrije i disciplinarije od muškog spola - pojasnio je Petrović. Između ostalog kaže, kako žene nisu samo hrabrije nego su ponekad i uzrok hrabrosti.

Tako se prisjetio kako je često bio svjedokom gdje su se i najstrašljiviji odvažili sjesti u taj zloglasni zubarski stolac kako bi zadivili svoju dragu blistavim osmjehom ili možda otklonili zub koji je stvarao neugodni zadah.

Na kraju ove bijele, dezinficirane i strašne priče redakcija savjetuje: kad vam netko na parkingu ''skine'' sve po redu jer ste mu uzeli slobodan parking te vas ''počastio'' zanimljivim kreativnim psovkama u kojima se sjetio i tetka na kojega ste već zaboravili, umjesto da ga pošaljete u rodno mjesto, pošaljite ga stomatologu! Možda je baš neki zubić kriv za agresivnu ćud.