ZDRAVLJE

29. LIPNJA 2007. 16:17h

Poremećaj spavanja - nesanica

Tekst

Nesanica (lat.insomnia) je poremećaj spavanja. O tome što ju izaziva i kako se liječi pročitajte u članku.

Nesanicu karakteriziraju poteškoće utonuća u san ili nemogućnost kontinuiranog spavanja, tj. često buđenje tijekom spavanja ili trajna pospanost unatoč dovoljnoj količini sna.

Postoji nekoliko vrsta nesanica. Prolazna nesanica traje najviše nekoliko noći i najčešće je posljedica stresa, promjena u radnoj okolini i životu. Kratkotrajnom nesanicom smatra se ona koja traje od nekoliko dana do 3 tjedna. Do nje dovodi produljeni stres, poput gubitka člana obitelji, oporavka od teže bolesti i slično. Dugotrajna nesanica traje mjesecima ili godinama. Ona je obično odraz težih psihijatrijskih ili zdravstvenih poremećaja i ostavlja mnoge štetne posljedice. Psihofiziološka nesanica spada u poremećaj ponašanja. Osobe koje pate od ovog poremećaja preokupiranje su očekivanjem da neće moći zaspati. „Vanjska nesanica“ ime je dobila po tome što su njeni uzroci vanjski čimbenici. Promjena okoline, zanimanja, stres i slično. Oporavak od ovog tipa je brz i nastupa već nakon 2-3 tjedna. Boravak na velikim visinama može izazvati visinsku nesanicu. Ona obično traje samo nekoliko dana, ali može i potrajati. Moguće ju je spriječiti određenim lijekovima.

Što sve može uzrokovati nesanicu?

Stres oko značajnijih životnih promjena, razvoda, smrti bližnjeg, selidbe u drugi grad, promjena posla i slično. Bolest. Emocionalna ili psihička uzbuđenost i nezadovoljstvo. Okolinski čimbenici poput jakog svjetla, buke ili ekstremnih odstupanja od normalne temperature. Određene vrste lijekova, najčešće onih koji liječe alergije, depresiju, visoki tlak ili astmu. Promjena vremena kad se ide na spavanje. Kroničnu nesanicu najčešće izaziva više faktora u kombinaciji. To mogu biti psihički poremećaji poput depresije ili anksioznosti, ali i artritis, bolesti bubrega, astma, narkolepsija, Parkinsonova bolest i slično.

Simptomi nesanice su umor tijekom dana, generalni, konstantni umor, razdražljivost, problemi s koncentracijom i pamćenjem. Žene, osobe starije životne dobi ili osobe s poviješću depresije, mnogo češće obole od nekog oblika nesanice.

Kako se liječi?

Blaži oblici nesanice ne zahtijevaju liječenje medicinskim preparatima i mogu se spriječiti ili izliječiti kvalitetnom „higijenom spavanja“. To znači uvijek otprilike odlaziti na spavanje i buditi se u isto vrijeme. Izbjegavanje spavanja tijekom dana. Izbjegavati alkohol, kofein i nikotin nekoliko sati prije spavanja. Redovito vježbanje. Za večernji obrok ne jesti tešku hranu. Stvoriti svakodnevnu rutinu prije samog odlaska na spavanje, poput čitanja knjige ili slušanja glazbe. Ipak, ako vam nesanica onemogućuje normalno funkcioniranje tijekom dana, preporučuju se tablete za spavanje, ali ne bez prethodnog konzultiranja liječnika. Teži i kronični oblici nesanice liječe se prvo pronalaženjem njihova uzroka i njihovim tretiranjem.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!