2. VELJAčE 2011. 10:17h

Posavska salama naći će svoje mjesto u jadranskim hotelima

Foto

Život
0

Tekst

Zaklati dvije goleme krmače i preraditi ih u kobasice svakako je zahtjevan posao. A još kada svaka od krmača ima po 370 kilograma, onda je to i za uigranu ekipu od šest iskusnih mesara velik izazov. A upravo su takvom izazovu uspješno odgovorili iskusni mesari u dvorištu ugostiteljskog obrtnika Darka Kirina u Topolovcu.

"Tvornica" u dvorištu

Zbog zavidnih dimenzija krmača dugih tri metra, kolinje je zahtijevalo posebne pripreme. Sve meso, pa i iznutrice, iskoristit će se za prerađevine. Darko, inače poznat kao šampionski kuhar i vrstan kulinar, vjeruje kako će od te dvije krmače dobiti najmanje 300 kilograma kvalitetne, već poznate, posavske salame.

– Baš je sada pravo vrijeme za kolinje, kako bi salame dozrele upravo za Topolovačku salamijadu uoči Uskrsa. Sva je tajna kvalitetne salame u sirovini iz domaćeg uzgoja, tradicionalnoj obradi uz primjeren odnos prirodnih začina, barem 60 dana sušenja na zraku, bez vjetra, uz dva-tri dima. Vjerujem kako će uz pomoć gradske uprave ova salama uskoro biti brendirana, što bi za posavske stočare na ulazu u Lonjsko polje bilo od posebnog značaja – kaže Darko.

U pušnici je trenutačno na zrenju oko 300 kilograma različitih kobasica i salama. Uz posavske, tu su češnjovke, krvavice, špek-salame, salame od iznutrica, divljači i druge. One će uskoro na tržište i u restorane, a svoje će mjesto ustupiti novim proizvodima. I tako nekoliko puta na godinu. Darko kaže kako bi bio najzadovoljniji kada bi u svom dvorištu proizvodio i prodavao posavske specijalitete. Vjeruje kako će se porastom broja turista u Lonjskom polju i to jednom ostvariti, a do tada će i nadalje svoje proizvode plasirati u jadranskim restoranima, pa i u inozemstvu.

Bit će ovog i u EU...

Najave o mogućoj zabrani svinjokolje tradicijskim načinom pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji ne zabrinjavaju ga previše.

– Činjenica je da naše mjerodavne institucije kasne s pripremama za taj trenutak. Umjesto da postupno brendiramo naše proizvode, da organiziramo nadzor proizvodnje i kvalitete proizvoda te da spremno uđemo u EU, mi sve prepuštamo stihiji. Mislim da jedna klaonica neće moći zadovoljiti potrebe posavskih uzgajivača svinja, pa će svinjokolje vjerojatno još biti neko vrijeme – mišljenja je Darko Kirin.