12. SIJEčNJA 2012. 12:58h

Potvrđeno - naša galaksija Mliječna staza zaista je bijele boje

Svemir

Foto

Život
0

Tekst

 

Astronomi su utvrdili koje je točno boje naša galaksija, odnosno koje je boje Mliječna staza i čini se da joj ime u potpunosti odgovara.

Iako se, gledajući sa Zemlje, čini bijelom, to ne mora biti tako, odnosno može izgledati bijelo zbog loma svjetlosti i odbljeska, a znanstvenike je zanimalo koje je boje  Mliječna staza ako je pogledamo izvana.

Usporedbom zvijezda iz naše galaksije i onih koje se nalaze u drugim galaksijama znanstvenici su došli do iznenađujućeg rezultata. Mliječna stara zaista je bijela. Nije to, naravno, bilo koja nijansa bijele boje. Boju Mliječne staze istraživači su usporedili s bojom snijega u proljeće sat vremena prije izlaska ili zalaska sunca.

– Za astronome boja galaksije jedan je od važnih parametara. Ona nam govori kolika je starost zvijezda te galaksije, prije koliko su vremena nastale zvijezde u galaksiji, jesu li još u nastajanju ili su nastale prije milijardu godina – objasnio je za BBC potrebu određivanja stvarne boje Mliječne staze Jeffrey Newman sa Sveučilišta u Pittsburghu.

Proces određivanja boje Mliječne staze otežan je time što se Zemlja nalazi unutar nje same, ali i to što "pogled" sa Zemlje blokira zvjezdana prašina zbog čega je sa Zemlje moguće vidjeti samo tisuću ili dvije tisuće svjetlosnih godina u bilo kojem smjeru.

Ipak, prema otkrivenom, moguće je zaključiti da je Mliječna staza negdje između "novorođenčeta" i "starice". Naime, sudeći po boji galaksije, sve manje zvijezda nastaje unutar Mliječne staze.