Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

25. KOLOVOZA 2012. 22:20h

Preminuo Neil Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec

Foto

Život
0

Tekst

Američki  astronaut Nel Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, preminuo je u subotu u 82. godini života, objavila je njegova obitelj.

Armstrongu je početkom mjeseca ugrađena srčana premosnica, samo dva dana nakon njegova 82. rođendana 5. kolovoza, a umro je od komplikacija nakon te operacije, objavila je obitelj.

Kao zapovjednik misije Apollo 11, Armstrong je postao prvi čovjek koji je kročio na Mjesec 20. srpnja 1969., ušavši u povijest rečenicom "Ovo je mali korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo."

javno100-.--.-Ova fotografije NASE prikazuje astronauta Neila Armstronga, kapetana misije Apollo 11, kako stoji pored Lunar modula `Eagle` na mjesecu 1969. godine
Ova fotografije NASE prikazuje astronauta Neila Armstronga, kapetana misije Apollo 11, kako stoji pored Lunar modula `Eagle` na mjesecu 1969. godine
Photo javno100  

Proveo je skoro tri sata hodajući po Mjesecu zajedno s kolegom astronautom Edwinom "Buzzom" Aldrinom.

To je bio njegov posljednji let u svemir.

Neil Armstrong rođen je 5. kolovoza 1930. u Wapakonetu, u Ohiju.

Karijeru u NASA-i počeo je 1955., a nakon leta na Mjesec neko je vrijeme radio kao stručnjak za aeronautiku u uredu NASA-e za napredna istraživanja i tehnologiju i ubrzo napustio agenciju postavši profesor strojarstva na Sveučilištu u Cincinnatiju, gdje je živio sa suprugom Carol.

Po njemu je nazvan krater na Mjesecu, koji se nalazi 48 kilometara od mjesta slijetanja modula Eagle. (Hina)