19. SVIBNJA 2012. 12:33h

Preminuo Vidal Sassoon, frizerski genij kojeg je proslavila Rosemaryna beba

Foto

Život
0

Tekst

 

Film Romana Polanskog “Rosemaryna beba” poznat je prije svega kao kultni hororac, no zahvaljujući njemu svjetsku slavu stekao je i frizer Vidal Sassoon. Kad se Rosemary u filmu ošiša na kratku “pixie cut” frizuru, kaže: To je Vidal Sassoon!

Frizura je zbog toga postala senzacijom, a Vidal Sassoon svjetska frizerska ikona. Nakon njegove nedavne smrti (prošloga tjedna umro je u 84. godini nakon duge bitke s leukemijom) svijet se prisjeća njegovih postignuća i burnog života.

Britanac židovskog porijekla ženio se četiri puta. Djetinjstvo je proveo u sirotištu, služio je u izraelskoj vojsci i sanjao o tome da postane nogometaš, no na majčin poticaj počeo se baviti frizerstvom. U šezdesetim godinama prošloga stoljeća popularizirao je bob frizuru u novom izdanju, s jednostavnim geometrijskim, ali iznimno ženstvenim linijama.

Sassoon je ženama olakšao stiliziranje kose u “wash & go” stilu, ponudivši im frizure koje su savršeno izgledale, a nisu zahtijevale mnogo truda. Bob frizuru nosile su mnoge zvijezde među kojima su Rihanna, Keira Knightley, Victoria Beckham...

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!