AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

19. SVIBNJA 2012. 12:33h

Preminuo Vidal Sassoon, frizerski genij kojeg je proslavila Rosemaryna beba

Foto

Život
0

Tekst

 

Film Romana Polanskog “Rosemaryna beba” poznat je prije svega kao kultni hororac, no zahvaljujući njemu svjetsku slavu stekao je i frizer Vidal Sassoon. Kad se Rosemary u filmu ošiša na kratku “pixie cut” frizuru, kaže: To je Vidal Sassoon!

Frizura je zbog toga postala senzacijom, a Vidal Sassoon svjetska frizerska ikona. Nakon njegove nedavne smrti (prošloga tjedna umro je u 84. godini nakon duge bitke s leukemijom) svijet se prisjeća njegovih postignuća i burnog života.

Britanac židovskog porijekla ženio se četiri puta. Djetinjstvo je proveo u sirotištu, služio je u izraelskoj vojsci i sanjao o tome da postane nogometaš, no na majčin poticaj počeo se baviti frizerstvom. U šezdesetim godinama prošloga stoljeća popularizirao je bob frizuru u novom izdanju, s jednostavnim geometrijskim, ali iznimno ženstvenim linijama.

Sassoon je ženama olakšao stiliziranje kose u “wash & go” stilu, ponudivši im frizure koje su savršeno izgledale, a nisu zahtijevale mnogo truda. Bob frizuru nosile su mnoge zvijezde među kojima su Rihanna, Keira Knightley, Victoria Beckham...