PUTOVANJE

13. TRAVNJA 2007. 10:31h

Putopis: PORTUGAL

Tekst

Portugal je zemlja sunca, mora, vjetra i fada.

Lisabon je službeno postao glavni grad Kraljevstva Portugala 1256. godine (iako je u kršćanskim rukama od 1147. godine kada je Afonso Henriques oslobodio grad od Marokanaca). Lisabon danas broji oko 664 000 stanovnika.

Izgled Lisabona

Na izgled i „karakter“ grada utjecala je povijest i sami stanovnici grada. Do sada je Lisabon u svojoj povijesti zabilježio nekoliko jakih potresa (1505. i 1512. godine), ali potres koji ga je pogodio 1755. godine u potpunosti je uništio centar grada. Tada je kralj dao mogućnost moćnom Marquis de Pombalu da kreira novi plan razmještaja ulica. Tako su uske i slučajno nastale uličice zamijenile velike avenije i široke ulice. To je današnja Baixa gdje su ulice dobile naziv po radnjama koje su se tamo nalazile (npr. Rua do Ouro-Ulica zlata, Rua dos Sapeteiros-Ulica postolara…). Nazivi ulica održali su se do danas.

Alfama je najstariji dio grada koji leži pod zidinama dvorca Castelo de Sao Jorge. Ako se uputite tamo, iznenadit će vas uske uličice s malim trgovima koje će vas na trenutak vratiti u zaboravljeno doba marokanskih četvrti. Navečer se može uživati u restoranima s portugalskim specijalitetima koji se mogu kušati uz zvukove fada.

Shopping i zabava na Bairru Altu

Na suprotnoj strani od Alfame leži Bairro Alto kojeg s Baixom povezuje ulica stvorena za shopping. Tu sve vrvi od trgovina najpoznatijih brandova i poznatih portugalskih proizvođača. Ako se popnete liftom Elevador de Santa Justa (koji je dizajnirao francuski arhitekt Eiffel) možete vidjeti cijeli Bairro Alto iz zraka. To možete napraviti i njihovim popularnim uspinjačama. Tu navečer možete naći najbolje provode po kafićima i restoranima uz modernu glazbu ili fado.

Znamenitosti Lisabona

Lisabon leži također na obali rijeke Tejo koja se ulijeva u Atlantski ocean. Vozeći se prema izlazu grada naići ćete na, barokni Mosteiro de Jerominos (koji se uzdigao 1616. godine u čast otkrića Indije), Torre de Belem (izgrađen 1515. godine) i Padrao dos Descobrimentos (koji je izgrađen 1960. godine zbog obilježavanja 500 godina poznatog portugalskog navigatora princa Henrya).

Prekrasni dvorci, Atlantski ocean, fado i još puno toga možete doživjeti u našoj FOTOGALERIJI.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!