AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

19. PROSINCA 2011. 18:02h

Riječki roboti na testu: Poput čuvara nadziru prostor

Foto

Život
0

Tekst

Laboratorij za umjetnu percepciju i autonomne sustave Tehničkog fakulteta u Rijeci koristi se T-Mobile LTE testnom mrežom za ispitivanje mogućnosti aplikacije vezane uz zaštitu objekta ili lokacije mobilnim robotom. Kao jedna od najvećih prednosti korištenja LTE-a u području mobilne robotike ističe se mogućnost komunikacije robota u stvarnom vremenu s obzirom na velike brzine prijenosa podataka koje LTE donosi.

Aplikacija određuje da robot nadzire određeni prostor te se kreće prema zadanoj strategiji koja je takva da robotovo kretanje nije lako predvidivo. Ova vrsta aplikacije zahtijeva stalnu vezu, veliku propusnost podataka, vrlo male latencije i iznimno stabilnu vezu zbog video i audiostreaminga te kontrole robota u stvarnom vremenu s bilo koje lokacije, što je uz korištenje LTE tehnologije lako ostvarivo.

Komunikacija je u mobilnoj robotici među najvažnijim komponentama koje otvaraju nove mogućnosti i načine korištenja robota. Ugrađivanjem LTE USB podatkovnog uređaja na robota mogu se u stvarnom vremenu prenositi podaci prikupljeni od senzora, kontrolirati roboti iz udaljenih lokacija..