DOBA TERMINATORA

5. SVIBNJA 2008. 12:10h

Robotski pauci i zmije ratuju u Iraku

Mehanički pauk

Foto

Život
0

Tekst

Stigla je budućnost modernog ratovanja. Naime, jedna američka kompanija razvila je mehaničke insekte koji će pomoći vojnicima na bojištu.

Rat je sam po sebi dovoljno strašan, no sada neki znanstvenici žele u cijelu priču ubaciti pauke i zmije, s namjerom da ratovanje vojnicima učine manje strašnim. 

-.--.-Mehanička krijesnica
Mehanička krijesnica

BAE Systems razvija elektroničke pauke, insekte i zmije koji bi pomogli vojnicima u prikupljanju informacija bez da se izlažu opasnostima koje bojište donosi, izjavili su glasnogovornici kompanije.

Micro Autonomous Systems and Technology (MAST) Collaborative Technology Alliance želi kreirati minijaturne robote koji bi služili kao oči i uši vojnika u opasnim situacijama i prostorima kao što su špilje ili planinska područja, potencijalno spašavajući mnoge živote.

Produžetak osjetila

Promotivni video koji je izdao BAE prikazuje dizajn te načine na koje bi vojnici mogli postaviti i procesuirati informacije koje bi ovi futuristički uređaji prikupili. Video prikazuje pauke-robote kako se šuljaju i pentraju po uglovima te mehaničke krijesnice koje lebde ispred prozora i odašilju sliku prema uređaju s minijaturnim ekranom pričvršćenim za zglobove vojnika poput ručnog sata, upozoravajući ih na potencijalne opasnosti.

-.--.-Mehanička krijesnica
Mehanička krijesnica
- Ovi uređaji su poput mehaničkog dodatka koji izoštruje osjetila vojnika, omogućavajući im uvid u situacije koje bi možda inače bile smrtonosne – izjavio je Joseph Mait, rukovoditelj Army Research Laboratoryja u MAST-u.

Vojska je već radila na nizu uređaja kojima se upravlja na daljinu kako bi pomogli vojnicima na bojištu kao dio Future Combat System Programa, najveće vojne modernizacijske inicijative.

Čini se kako nismo daleko od toga da nam jedan terminator prošeće po afganistanskim bojištima.