AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

25. OžUJKA 2012. 12:06h

Roditeljska pažnja određuje djetetov stav prema životu

Foto

Život
0

Tekst

Roditelji bi trebali dva puta promisliti prije nego zanemare pozive svoje djece da 'ih pogledaju', tvrde znastvenici sa Sveučilišta Concordia u Montrealu. Njihova studija naime pokazuje kako djeca kojoj roditelji posvećuju pažnju u onoj mjeri koliko oni traže razvijaju pozitivan stav prema životu i puno bolje uče kasnije u školi.  Jedino upozorenje je da roditelji trebaju reagirati samo u slučajevima 'kvalitetnog' ponašanja kojim se traži pažnji.

- Mlađa djeca čiji su roditelji redovito odgovarali pozivitno na njihove potražnje za pažnjom od interakcije očekuju da ih ispunjava a kao rezultat toga uživaju u svim pokušajima roditelja da ih socijaliziraju., objasnila je voditeljica istraživanja Marie-Pierre Gosselin.

Tijekom studije od roditelja je zatraženo da popune upitnike što je obično izazvalo reakcije kod djece da pokušaju pridobiti roditeljsku pažnju. Neka su djeca pokušala sudjelovati s roditeljima u ispunjavanju ili pričati s njima, dok su druga djeca plakala, vrištala i bacala stvari po sobi.

Gosselin tvrdi kako je prva reakcija tipična za djecu čiji roditelji s pažnjom odgovaraju na potrebe svoje djece u različitim kontekstima dok su neprilagođenija djeca u roditeljskom okruženju koje se manje bavi njima.