AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

10. OžUJKA 2012. 11:53h

Šesta godina braka je kritična, a nakon 20 godina optimizam raste

Foto

Život
0

Tekst

Prvih pet godina braka sladak je period produljenog medenog mjeseca. Sa šestom godinom bračnog staža krivulja sreće strmoglavljuje se: sudaramo se s odgojem djece, razočarenjima u odnos od kojeg smo puno očekivali, bolno se suočavamo s realnim životnim problemima.

Patrijarhalne ne žele puno


U tim su godinama braka razvodi najčešći. No parovi koji tu krizu proguraju do 20. obljetnice braka, do kada će zasigurno smanjiti svoja očekivanja, mogu se pogledati u oči zaključit će: “Hej, preživjeli smo sve to, i nije nam loše!”

Proizlazi to iz istraživanja “Što ženu čini sretnom u braku” koje je dio velikog projekta Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Voditelj projekta, prof. dr. sc. Josip Obradović sa Hrvatskih studija, sa svojim je timom pet godina sakupljao i obrađivao podatke o 900 bračnih parova iz Zagreba i 14 županija, što čini jedinstveno i najveće istraživanje na temu braka i procesa koji se u njemu odvijaju. U povodu Dana žena, predstavio je dio tog projekta, koji se odnosi na ženinu sreću u braku.

– Popravljanje bračne sreće nakon preživljenih kriza i smanjenih aspiracija različitost je od inozemnih pokazatelja. U američkim brakovima, primjerice, nema ovakvog oporavka, kad krivulja padne, ne diže se više odnosno brak je propao, a u češkim slučajevima žene između pete i desete godine braka postaju maksimalno iritabilne, a muškarci se odaju alkoholu – navodi prof. dr. sc. J. Obradović.

Istraživače je šokiralo kad se ispostavilo da su žene bez djece - najzadovoljnije u braku! Rođenjem prvog djeteta, što je velika sreća ali i velik stres, izrazito pada ženin doživljaj bračne sreće. S drugim se djetetom povrati, ali nikad na razinu prvotne sreće.

Najzadovoljnije su brakom patrijarhalne i niže obrazovane žene, dok emancipirane imaju i veća očekivanja koja nerijetko ne budu realizirana. Na ženino zadovoljstvo utječe i njeno sudjelovanje u donošenju odluka, ali i njen doživljaj ekonomskog stresa.

– Što teže doživljava ekonomske poteškoće, bračnu će kvalitetu smatrati lošijom. Govori se stalno o 300 tisuća nezaposlenih, ali tu brojku treba pomnožiti s tri pa vidimo da je bar 900 tisuća osoba u ekonomskom stresu. Jer, žena u ekonomskom stresu drugačije će se ponašati i prema djeci, zbog čega će se i ona drugačiej ponašati. Nismo svjesni koliku ljudsku cijenu plaćamo zbog ekonomske situacije, napominje prof. Obradović.

Seks je važan


Smatra li žena svog muža fizički privlačnim, i to će je činiti sretnijom u braku. Dugo se smatralo da ženino seksualno zadovoljstvo nije jako važno, međutim, ovdje se to opovrgava i ženino zadovoljstvo bračnim seksom itekako oblikuju njenu bračnu sreću. Isto tako su zadovoljnije tim više, što im je suprug zadovoljniji seksualnim bračnim životom. Na bračnu sreću utječu i neke ženine osobine, pa tako među ostalim važnu ulogu igraju njeno samopoštovanje, društvenost i ugodan karakter, ali i njena sklonost tjeskobi i depresivnosti.