POVRATAK U MLADOST

2. STUDENOG 2009. 12:54h

Sijedoj kosi moći će se vratiti boja

Tekst

Istraživači su otkrili način kako da sijedoj kosi vrate njenu originalnu boju. Dok u kosi postoji barem dio melanocita boja se može vratiti.

Stručnjaci istraživačkog centra u sklopu kozmetičkog diva L'Oreal došli su do načina da se sijedoj kosi povrati prirodna boja. U javnost su izašli s nevjerojatnim postignućima te poručili da će posebnim bezbolnim tretmanom sijeda kosa opet moći poprimiti prirodnu boju. No predviđaju da će nova tehnika zaživjeti za najmanje 10 godina.

- Kosa je nepoznanica - rekla je Patricia Pineau iz istraživačkog tima L'Oreala.

- To je živi organ koji raste, sijedi i opada. Kako se možemo boriti s tim? Bi li pristup trebao biti fiziološki ili biološki? Složena su to pitanja, a odgovore tražimo godinama - rekla je za Daily Mail.

Kako je objasnila, kosa, poput kože, sadrži melanocite, pigmente koji joj daju boju.

- Kada kosa sijedi, dolazi do progresivnog nestajanja melanocita. No dok ih u kosi još ima bar dio, postoji nada da se mogu repigmentirati - pojasnila je Pineau.

Vrlo je vjerojatno da će za svrhu repigmentacije ponuditi oralni element, uz koji će ići i linija inovativnih proizvoda za njegu kose.

Tretman bi doista bio revolucionaran i postavlja se pitanje što će se dogoditi s industrijom boja za kosu koja kozmetičkim kućama na račune donosi milijarde. L'Oreal zasigurno razmišlja o svom ogromnom biznisu s bojama, no zasigurno ima svoga asa u rukavu.