14. SVIBNJA 2012. 14:16h

Stiže lijek protiv pijanstva. Je li revolucionaran?

Istraživanja su pokazala da svijetlo pivo ima najveću količinu silicija koji je ključna tvar za jačanje kostiju

Foto

Život
1

Tekst

Znanstvenici testiraju lijek koji bi mogao blokirati pijanstvo ako se uzme prije nego što počnete piti alkohol.

Iomazenil bi mogao poništiti utjecaj alkohola na mozak, što znači da bismo mogli piti alkohol, a nikad se ne napiti. Pilot-studija pokazala je da su oni koji su popili iomazenil prije alkohola bolje vozili, odnosno brže su reagirali i kočili te su manje vrludali po cesti. 

Iako zvuči kao san svakog tinejdžera, istraživači s Yalea ne žele stvoriti lijek koji bi jednostavno dopustio ljudima da više piju. 

Nadaju se da bi njime mogli liječiti kronične alkoholičare tako što bi razvili tabletu koja ljude održava trijeznima. Tako bi alkoholičarima oduzeli zadovoljstvo opijanja alkoholom jer se ne bi mogli napiti. 

Kritičari ovakve ideje tvrde da nitko ne može natjerati alkoholičara da uzme tabletu prije nego počne piti. Misle i da ovakav lijek neće proći pokraj multimilijunske industrije pića.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!