PROBAVNA ZBRKA

8. LIPNJA 2008. 10:29h

Što uzrokuje nadutost i kako protiv nje?

Trbuh

Foto

Život
3

Tekst

Nadutost u jednakoj mjeri pogađa muškarce i žene, ali lako se može izbjeći unošenjem malih promjena u prehrambene navike.

Možda i nije neka utjeha, ali stručnjaci tvrde kako se sa problemom nadutosti u nekom periodu svog života muči baš svaka odrasla osoba. Britanska liječnica Wendy Denning ipak donosi dobre vijesti tvrdnjom kako se nadutost može lako izbjeći, piše DailyMail.

- Tegobe napuhnutosti pogađaju u jednakoj mjeri i muškarce i žene. Ipak, žene se više žale na njih, jer su ih svjesnije. Pripadnici muškog spola takve tegobe smatraju nečim protiv čega se ne može, te se pomire s tom činjenicom, dok se žene protiv nadutosti bore – izjavila je dr. Denning koja vodi medicinski centar u Londonu.

-.--.-
Zrak zarobljen u crijevima

Denning napominje i kako su neki ljudi genetički skloniji nadutosti koju uzrokuje gomilanje crijevnih plinova, najčešće etanola i to najčešće zbog toga što imaju dulja crijeva ili tendenciju začepljenju. Zbog toga se toksični otpad koji nastaje probavom dulje zadržava u crijevima i bakterijama daje više vremena da proizvedu plinove.

Mislite li da od nadutosti patite prečesto, pokušajte slijediti nekoliko jednostavnih pravila. Na prvom mjestu uzroka nadutosti je nedovoljno sažvakana hrana. Isto tako, žvakanje stimulira veću proizvodnju sline koja odmah u ustima razgrađuje hranu, ali i šalje signal probavnim enzimima da što prije postanu aktivni. Gutamo li slabo prožvakanu hranu, s njom ćemo progutati i puno zraka koji će ostati 'zarobljen' u crijevima.

Osobe koje se muče sa nadutošću trebale bi u organizam unositi dovoljne količine cinka. To je mineral kojim obiluju bademi, puretina i marelice. Manjak cinka u organizmu smanjuje kvalitetu probavljanja proteina.

Manje kave, više jogurta

-.--.-
Želimo li izbjeći taj grozan osjećaj nadutosti, trebali bismo izbjegavati namirnice koje uzrokuju žgaravicu. To su alkohol, kava, masna i začinjena hrana.

Uzrok nadutosti može biti i ženska oralna kontracepcija, jer hormoni mogu zadržavati vodu u tijelu. Žene koje koriste oralnu kontracepciju trebale bi izbjegavati slanu hranu. Rješenje je i savjetovati se sa ginekologom, jer pojedine tablete imaju i diuretička svojstva, što smanjuje nadutost.

Ne želimo li se boriti sa nadutošću, trebali bismo se pobrinuti za zdrave bakterije u svom probavnom sustavu. One ne zahtijevaju previše pažnje, dovoljno je da u svoju prehranu uvrstimo jogurt.

Izbjegavanje unošenja tekućine za vrijeme obroka, zatim smanjenom konzumacijom gaziranih sokova i hrane koja sadrži puno šećera, također ćemo smanjiti pojavu nadutosti.