6. RUJNA 2013. 13:02h

Sudario se jedini ekvadorski satelit

Foto

Život
0

Tekst

Jedini ekvadorski satelit više ne radi pošto se u svibnju, mjesec dana nakon lansiranja u orbitu, sudario s ostacima ruske rakete, priopćila je u četvrtak ekvadorska svemirska agencija.

Operacije za ponovno dobivanje signala nanosatelita NEE-01 Pegaso završene su bez rezultata, dodaje agencija. "Trenutačno ne postoji mogućnost hvatanja bilo kakva signala", ističe agencija.

Pegaso, u obliku kocke veličine 10 x 10 cm, težak 1,2 kg, lansiran 25. travnja iz kineske svemirske stanice u Jiuquanu, ipak ostaje u orbiti do 2023.

Tjedan dana pošto je iz svemira poslao prve snimke u stvarnom vremenu, sudario se s ostacima ruske rakete tipa S14, lansirane 1985. Sudar se dogodio 1 500 km iznad obale Madagaskara.

Gradnju satelita vrijednu 80 000 dolara financirao je privatni sektor. Vlada je izdvojila 700 000 dolara za pokusna lansiranja, osiguranje, logistiku i atestiranje uređaja koji je sagrađen u veljači u Nizozemskoj.

Ekvador do konca godine treba iz Rusije poslati u svemir i drugi satelit istih karakteristika.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!