4. TRAVNJA 2012. 12:40h

Svako drugo dijete koristi se internetom bez nadzora i prisutnosti odraslih

Foto

Život
0

Tekst

Računalo kod kuće ima 95% djece, a 85% njih ima i pristup internetu, podaci su istraživanja koje je provela Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba. U prikupljenim podacima najviše zabrinjava to da se gotovo polovina ispitane djece koristi internetom bez nadzora i prisutnosti odraslih.

Bez nadzora


– Samo 2,5% njih navodi da je jedan od roditelja uvijek prisutan dok su na internetu – kaže prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica poliklinike, te dodaje da 36% djece kaže kako njihove roditelje ne zanima što rade na internetu. Da o opasnostima interneta nikad nije dovoljno govoriti, dokazuje i podatak kako je od 2003. godine tristotinjak djece otišlo susresti se s osobom koju nisu poznavali uživo, a mnogi su se od njih u tu pustolovinu uputili samostalno. Zato se ističe važnost uloge roditelja, ali i osnovnih škola u edukaciji djece, posebno s obzirom na to da se dobna granica korištenja računala, mobitela te interneta iz godine u godinu sve više smanjuje.

U Europskoj uniji, čini se, dobna je granica još i niža pa se u pisankama za 1. razred osnovne škole uz ime, prezime i razred učenicima nudi mogućnost upisati svoju e-mail adresu te Facebook-profil.

Edukacija u školama

Spomenute Targetove pisanke mogu se naći i kod nas, a među popularnijima su zbog atraktivnih naslovnica. – Te pisanke dobivamo iz Europe, a isti profil može se vidjeti i u drugih proizvođača, dakle to je kod njih uobičajena praksa. Možda kod nas trenutačno učenici u 1. razredima još nemaju e-mail adresu, ali ne sumnjam da će je uskoro imati – kazao je Pavao Žarko, nabavni referent u Fokusu, distributeru spomenutih pisanki, koji smatra da je to možda čak i dobar povod za dodatnu edukaciju s čime je suglasna i ravnateljica Flander.

– U školama djeca trebaju dobiti informacije i poduku o svim mogućnostima koje pruža internet, ali i o rizicima – smatra Buljan Flander te zaključuje kako takve pisanke ne mogu štetiti djeci.

Djeca biraju prema slikama

Iako je dizajn možda na prvi pogled neodgovarajući i mališanima sugerira da bi trebali imati e-mail i Facebook-profil, kod nas djeca to i ne primjećuju. – Korice su gotovo cijelu osnovnu školu presudne pri kupnji, odnosno slike na njima – objasnila nam je Viktorija Z., učiteljica jedne zagrebačke škole.